OJF

“Natyra nuk ka nevojë për Ne, zhvillimi pa natyrën është fatalitet!”

Të gjithë i kemi përpara syve çfarë është bërë me mendësitë tona dhe veprimet e 25 viteve më pare, që nga parlamentarët, qeveritarët e çdo niveli, biznesi e deri tek individi. Çdo ditë shohim dhe prekim realitetin e tjetërsuar, trashëgiminë kombëtare në gjendje të rëndë dhe vijimin e një keqtrajtimit ekstrem e të vazhdueshëm dhe ndaj natyrës e pasurive të saj. Përpjekjet për të rivendosur rendin ligjor, menaxhimin bashkëkohor dhe një zhvillim shumë funksional e të barasvlefshëm deri më tani pothuajse kanë dështuar. Kërkohet ende shumë punë, vullnet dhe bashkëpunim për të sjellë ndryshim rrënjësor të mentalitetit dhe qasjen e re ndaj natyrës.

ALARM! NDËRHYRJE E PATOLERUESHME NË P-K DIVJAKË-KARAVASTA !

Bashkia e Divjakës, pa asnjë Leje Mjedisore, pa kurrfarë Vlerësimi të Ndikimit në Mjedis dhe në kundërshtim me të gjitha Ligjet Mjedisore dhe Konventat Ndërkombëtare ku Shqipëria bën pjesë, ka instaluar në zemër të Parkut makineritë për hapjen e një kanali lundrues përqark lagunës se Divjakës. Ndërhyrja është planifikuar të kryhet në zonën më të brishtë të Parkut, në dunat ranore shumëshekullore, dhe vijat e ujit që e bëjnë Divjakën jo vetëm një perlë të natyrës shqiptare por edhe asaj botërore. Vendi ku dimërojnë me dhjetëra mijëra shpend, vendi ku folezojnë lloje të rralla e të mbrojtura botërisht sot kërcënohet nga papërgjegjshmeria e një institucioni që nuk pyet për ligjin.

Qytetarët aktivë mund të ndryshojë botën

Në një atmosferë të ngrohtë dhe familjare, mbrëmja e 20 shkurtit, pranë Qendrës Kulturore Tulla, na kujtoi edhe njëherë që vetëm përmes vullnetit dhe dëshirës së gjithësecilit çdo kauzë e veshtirë ose jo mund të arrihet nëse angazhohemi pa kushte për të.

“Kurrë mos dysho se një grup i vogël qytetarësh aktivë mund të ndryshojë botën; e vërteta është që vetëm ata e kanë arritur”- Margaret Mead.

Shkolla Verore e REC, të rinjtë "mbjellin" filizat e aktivizmit mjedisor

E hëna e parë e prillit në Tiranë, ka shënjuar edhe fillimin e Shkollës Verore, e organizuar në formën e një kursi me disa module leksionesh, si organizimi, menaxhimi dhe administrimi i OJF-ve, motivimi i anëtarëve, vullnetarizmi, si të shkruhet një projekt-propozim dhe gjetja e fondeve, puna me median, vizita në terren si dhe shumë aktivitete social-kulturore, hap siparin sot dhe do të vazhdojë deri më 8 Prill 2017. Në këtë program janë përfshirë 20 të rinj, përfaqësues të OJF-ve mjedisore nga e gjithë Shqipëria, të cilët në fund të trajnimit do të duhet të paraqisin një projekt propozim ku në fokus do të jenë çështjet mjedisore. 

TACSO, trajnim për shoqërine civile në Gjirokastër

Tashmë qyteti i Gjirokastrës është kthyer në një qendër kombëtare për organizimin e aktiviteteve të ndryshme të inicuara nga shoqëria civile. Së fundi në kuadër të projekteve të mbështetura nga Bashkimi Europian, TACSO realizoi në Gjirokastër një trajnim me pjesëmarrjen e organizatave jofitimprurëse nga zona të ndryshme të vendit.