paisje teknologjike

Pajisjet teknologjike po ndotin ambientin

Rezultatet e një kërkimi të Agjencisë gjermane të Mjedisit tregojnë se pajisjet teknologjike nuk kanë jetëgjatësinë që duhet të kishin, ndërsa edhe njerëzit fiksohen me modelet e reja. “Shumë pajisje kanë jetën e shkurtër dhe nga pikëpamja ekologjike kjo gjë nuk është e pranueshme”, deklaroi presidentja e kësaj agjencie, Maria Krautzberger që tha se kërkesa në rritje për pajisje të reja përdor burime të vlefshme ndërsa edhe ndot atmosferën. Megjithatë, Krautzberger tha se njerëzit priren që të blejnë pajisje të tjera edhe pse ajo aktualja është funksionale.

Rrugët e mençura të qytetit

Sa më shumë shtohen makinat, aq më tepër kufizohen hapësirat e parkimit. Kjo rrit kohën që automjetet shpenzojnë duke qarkulluar në qytet. Si rrjedhojë, prodhon më shumë trafik, më shumë humbje kohe dhe rrit ndotjen. Këta tre elementë janë shkaktarët kryesorë të stresit në rrugët e qyteteve, prandaj, institucionet dhe kompanitë private në Europë janë duke gjetur forma për të lehtësuar këtë proces, duke i hedhur sytë nga teknologjia.

Smartwatch ushqehet përmes pulsit

Lëvizja e pulsit që bëhet për të kontrolluar smartwatch është i mjaftueshëm për të ushqyer baterinë, dhe kjo falë nanogjeneratorëve triboelektrik që konvertojnë lëvizjen në elektricitet. Ky është rezultati i kërkimit të Advanced Institute of Technology i Samsung, publikuar në revistën shkencore APL Materials. Studiuesit e institutit koreanojugor kanë treguar aftësinë e energjisë mekanike, të prodhuar nga lëvizjet e trupit, për të ushqyer pajisjet si smartwatch apo smartphone.