peme

1000 pemë rrezikshmëri për rënie në Parkun e Madh të Liqenit Artificial, Tiranë

Njoftimi i Agjencisë së Parqeve dhe Rekreacionit - Bashkia Tiranë:

Lajmërojmë gjithë frekuentuesit e Parkut të Madh të Liqenit Artificial në Tiranë se brenda parkut janë rreth 1000 pemë që paraqesin problem dhe rrezikshmëri për rënie, këputje ose rrëzim komplet. APR po evidenton listën dhe ka nisur puna për marrjen e masave për këtë problem (duke informuar K.T. e Bashkisë Tiranë dhe duke ndërhyrë). Barra e këtij problemi të trashëguar nga mosmirëmbajtja siç duhet e parkut na gjen pa mjetet e teknologjinë e duhur, pa infrastrukturën e pa fondet që kërkohen.

2000 fidanë të rinj i shtohen gjelbërimit të Gramshit

Në vazhdim të nismës së gjelbërimit të Shqipërisë duke mbjellur pemë në ato zona ku janë dëmtuar apo në mjedise të zhveshura, Ministri i Turizmit dhe Mjedisit Blendi Klosi, ka vijuar aksionin në qytetin e Gramshit.

Deri në vitin 2020 Shqipëria, vendi më i gjelbër në rajon

Data 23 dhe 24 shkurt të çdo viti, shpallen Ditët Kombëtare të Pemëve ndërsa të gjitha shkollat dhe universitetet në mbarë vendin do të bëhen pjesë e këtyre ditëve kushtuar gjelbërimit dhe pyllëzimit. Për realizimin e kësaj fushate të përvitshme dhe mbi baza vullnetare, ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi dhe ajo e Arsimit, Lindita Nikolla nënshkruan një memorandum mirëkuptimi në prani të nxënësve të gjimnazit “Partizani” në Tiranë.

Gjelbërimi i Tiranës, 77 mijë pemë të reja

Aksioni i nisur nga Bashkia e Tiranës e ka çuar numrin e pemëve të mbjella në 77 mijë. Kryebashkiaku Erion Veliaj thotë se faza e mëtejshme për gjelbërimin e qytetit do të përfundojë në 21 mars, me një finale të madhe, datë kur synohet të përfundojë mbjellja e 100 mijë pemëve në total nga kjo nismë.

Gjelbërimi në qytete dhe gabimet me llojet e pemëve (drurëve) që mbillen

Prej kohësh më shqetëson një dukuri për të cilën organet kompetente, ato që në fakt merren me këtë punë, ose nuk dinë sa duhet, ose nuk duan, ose që të dyja. Bëhet fjalë për gjelbërimin në qytete, por edhe më gjerë, në rrugët tona lokale apo kombëtare.

Ish Presidenti Moisiu mbjell selvi në Tiranë: Kontribut për fëmijët

70 vjet më parë mori pjesë në krijimin e atij që njihet si Parku i Madh i Liqenit të Tiranës, ndërsa sot, po aq energjik e i palodhur, në moshën 89-vjeçare, po jep një dorë edhe për Pyllin Orbital, ‘murin’ e gjelbër të pemëve, paja që brezi i sotëm po ua lë kryeqytetasve të nesërm.

Klonimi i pemëve në Kaliforni

Një organizatë jofitimprurëse në Shtetet e Bashkuara po klonon pemët më të lashta dhe më të larta në botë, në përpjekje për të luftuar ndryshimet klimatike. Organizata po u kushton vemendje sidomos disa pemëve gjigande të Kalifornisë, siç janë sekuojat. Këtu në malet Sierra Nevada të Kalifornisë, këta alpinistë po përpiqen t’u ngjiten njërës prej pemëve më të larta dhe më të lashta të botës. Por ata kanë qëllime më të mëdha se sa thjeshtë të arrijnë majën e pemës. Ata kanë ardhur këtu për të mbledhur degë dhe për t’i përdorur në klonimin e sekuojës gjigande.

Klosi: Asnjë amnisti për mjedisin, kompanitë do të paguajnë detyrimi

Në 95 -vjetorin e themelimit të Shërbimit Pyjor Shqiptar, Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Z. Blendi Klosi lancoi Planit Kombëtar të Gjelbërimit të Shqipërisë. Pasi përshëndeti dhe vlerësoi punën e qindra veteranëve dhe inxhinierëve të pyjeve ndër vite ministri Klosi tha se prej ditës së sotme do të fillonte zbatimin e mbjelljes së 20 milionë e 200 mijë pemëve deri në vitin 2020 si një përpjekje për të zhbërë dëmin e 27 viteve të fundit.

Kompanitë të shlyejnë dëmin mjedisor nga aktiviteti i tyre

“Biznesi të shlyejë detyrimin ligjor për zhdëmtim të dëmit mjedisor. Nga kjo mosshlyerje dëmi, 4 milion pemë mungojnë në fondin pyjor. Kjo histori do të marrë fund. Biznesi do të shlyejë këtë detyrim ligjor”.

Në parkun e madh të Tiranës, duhen shtuar apo pakësuar drurët?

Jemi në ditët kur gjelbërimi dhe lulet kanë “pushtuar natyrën”. Fundpranvera,  ndër periudhat më të pëlqyeshme të vitit të sjell kënaqësi duke shëtitur në mjediset me drurë dhe shkurre, në lëndinat me bar, me ajrin e pastër jetëdhënës. Një mjedis i tillë konsiderohet sot Parku i madh i Liqenit të Tiranës. Tek sjell në kujtesë, një vit më parë, Parku i madh i  Liqenit të Tiranës, ishte kthyer në një “shesh beteje”  etj. Protesta, dëmtim dhe dhunim i pronës, e çfarë nuk na panë sytë, e përse e gjithë kjo?!.

Një ide për programin e mbjelljes së 20 milionë e 200 mijë fidanëve

Disa nga politikanët tanë fleksibël e të modës për të fituar simpatinë e votuesve të tyre, e kanë kthyer ne kryefjalë të ditës mbjelljen e pemëve. Në çdo edicion të mediave i sheh tek demonstrojnë me krenari të madhe kontributet e tyre të jashtëzakonshme antishkretim, për ta zgjidhur problemin e mungesës së bimëve drusore, duke e përdorur këtë fjalë por edhe staturën e tyre në pozicion me lopatë në dorë si liderë të antishkretimit, mbjelljes së pemëve e gjelbërimit të vendit.

Një pemë për dashurinë

Dhjetëra çifte i janë bashkuar thirrjes së kryetarit të bashkisë për të përjetësuar dashurinë, duke mbjellë një pemë në kopshtin e të dashuruarve në parkun prane Liqenit të Farkës. “Jam shumë i lumtur sot që, në këtë ditë fantastike, na u bashkuan disa nga të dashuruarit më simpatikë dhe më të mirë të qytetit. Ndaj jam i kënaqur që miqtë e mi më të mirë, Albani e Miriami mbollën një pemë jo vetëm për dashurinë, por edhe për vajzën e tyre, një engjëll i qytetit tonë. Unë besoj se kush është artist i mirë është edhe qytetar i mirë”, tha Veliaj.

Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Do të surprizoheni jo pak, kur të zbuloni se për sa shumë pemë kemi nevojë për të mbajtur mushkëritë tona të mbushura me oksigjenin e shijshëm. Pemët çlirojnë oksigjen kur përdorin energjinë që marrin nga rrezet e diellit, për të prodhuar glukozë nga dioksidi i karbonit dhe uji. Ashtu si të gjitha bimët, pemët e përdorin gjithashtu oksigjenin kur ata shpërbëjnë sërish glukozën për çlirimin e energjisë për të garantuar metabolizmin e tyre. Mesatarisht gjatë një periudhe 24-orëshe, ato prodhojnë më shumë oksigjen se sa përdorin vetë; përndryshe prej tyre nuk do të kishim asnjë përfitim.