pemet

Kaloi 32 vjet duke mbjellur pemë… pas 3 dekadash ky është rezultati!

Shkatërrimi i pyjeve është një prej problemeve më të mëdha me të cilat ballafaqohet çdo ditë shteti i Indisë. Pasojat e kësaj dukurie janë të pariparueshme, toka djerrinë, erozioni i shtuar, zvogëlimi i prodhimtarisë bujqësore, si dhe shkatërrimi i botës bimore dhe asaj shtazore. Megjithatë, shumë vjet më parë, një person kishte vendosur të ndryshonte këtë gjendje. 32 vjet më parë, Jadav “Molai” Payeng nga India, atëherë adoleshent (16-vjeçar), kishte filluar projektin e tij, dhe që nga ajo kohë ai mbolli 5.5 km katrorë,

Ndryshimi i Peisazhit të Kenias për jetën e egër dhe Punëkërkuesit.

Njëzet vjet më parë, ky korridor i jetës së egër në Kenian jugore ishte në rrezik. Një mungesë e vendeve të punës në këtë peizazh të varfër, e të thatë, ku njerëzit gjuanin gjirafa të egra dhe antilopa për mish, dhe prisnin pemët për të bërë qymyr. Me më pak pemë, shkretëtirëzimi u rrit. Uji ishte aq i çmuar sa që barinjtë e kafshëve lokale ndiznin zjarre në gropat e ujit për ti mbajtur gjirafat dhe zebrat larg pirjes së ujit. Mercy Ngaruiya, e njohur si Mamaja e Mëshirës, është një lidere e komunitetit në fshatin Itinyi. "Njerëzit vinin me kova mishi," tha ajo. "Gjithkush po vriste kafshët. Njerëzit po i prisnin pemët për qymyr.

Shkencëtarët të dëshpëruar për mospraninë e pemëve si baobab-i

Konsideruar si ikona afrikane, shumë pemë nuk janë më të pranishme në biosferë duke na bërë dyshues për rrethanat e mospranisë së tyre. Kërkuesit ndërkombëtarë zbuluan ndër më të vjetrën pemë si baobab-i e cila nuk është më në mesin tonë që prej 12 vjetësh.