peshkim

Fati i liqenit të Prespës, ja vendimi i Ministrisë së Bujqësisë mbi menaxhimin

Ministri i Bujqësisë dhe Zhvilllimit Rural, z. Niko Peleshi ka qenë i pranishëm në takimin e Organizatës së Menaxhimit të Peshkimit, të peshkatarëve të liqenit të Prespës, ku nënshkroi kontratën që ka të bëjë me zhvillimin, bashkëmenaxhimin dhe zgjerimin e aktivitetit të peshkimit për këtë zonë. “Sot do të firmosim kontratën dhe mbi bazën e kësaj kontrate do të hartojnë në muaj në vazhdim planin e menaxhimit.

Më shumë se një e treta e peshqve që kapen nuk arrijnë tek pjatat e njerzve

Vetëm dy të tretat e peshqve arrijnë tek pjatat e njerëzve, thotë një raport mbi peshkimin dhe akuakulturën. Sipas raportit nga Organizata e Ushqimit dhe Agrikulturës (FAO) të Kombeve të Bashkuara, 35% e peshqve të kapur hidhen prapë në oqean sepse i përkasin një lloji të padëshiruar, ose ata prishen para se të kenë mundësi për tu konsumuar. Ekspertët gjithashtu shprehin shqetësim mbi qëndrueshmërinë e operacioneve të peshkimit të tanishëm në të gjthë botën.

Ulza dhe Shkopeti jo vetëm për prodhim energjie, tani edhe për peshkim

Liqenet e Ulzës dhe Shkopetit tashmë nuk do të kontribuojnë vetëm në sektorin energjetik përmes hidrocentraleve. Me një vendim të veçantë qeveria ka vendosur që këto dy liqene të shpallen si zona bashkenaxhuese peshkimi, pra objekte ujore me interes për peshkimin. Plani i bashkë menaxhimit për liqenet e Ulzës dhe të Shkopetit pritet që të miratohet me urdhër të ministrit të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, brenda 12 muajve nga data e hyrjes në fuqi të këtij vendimi.