plan urban

"Ditar i një hapësire": Një ekspozitë për të zgjuar vetëdijen

“Ditar i një hapësire” më shumë se sa një ekspozitë është udhëtim në kohë në hapësirën e quajtur Shqipëri dhe kjo është një nga arsyet kryesore pse duhet ta vizitoni nëse ende nuk e keni bërë këtë. Ekspozita prezantohet si një rrugëtim në kohë e në hapësirë, si një ditar ku është shkruar historia e territorit, ku flitet për të tashmen e projektohet vizioni i së ardhmes. Në të komunikohet me imazhe dhe video, instalacion dhe model 3 dimensional, komunikohet nëpërmjet figurës dhe tingulllit. Këtu janë ekspozuar edhe plane të hartuara shumë vite më parë, ndaj kemi çfarë të mësojmë e të reflektojmë mbi të kaluarën.

500 mijë euro nga UNECE për strehimin dhe zhvillimin urban, nis puna për hartimin e një Plani Kombëtar Veprimi

Ministria e Zhvillimit Urban është përzgjedhur një prej 4 vendeve fituese për projektin e transhit të 10 të UNDA (United Nations Development Account)-UNECE, “Evidentimi i politikave për një strehim dhe zhvillimi urban të qëndrueshëm në vendet me ekonomi në tranzicion”. Është hera e parë që Shqipëria, përfiton një projekt me vlerë 500.000 euro nga UNECE, UN-Habitat për realizimin dhe zbatimin e objektivave të përcaktuara në Agjendën 2015-2030 për zhvillimin e qëndrueshëm , në nivel kombëtar si dhe për përforcimin e kapaciteteve kombëtare për zhvillimin e politikave të qëndrueshme.

Amatorizmi propagandistik i arkitektit Boeri për planin urbanistik të Tiranës

Nga Artan Fuga

Unë jam shumë dyshues tek konceptet me të cilat operon dhe komunikon arkitekti Boeri që ka ardhur në Tiranë, që prezantohet si personi që konceptualizon urbanizimin e ardhshëm të Tiranës; dhe më shqetësojnë idetë që ai shpreh nga tarraca e Bashkisë. Por, paraprakisht desha të them që, unë shikoj që kjo ide e tij për shkatërrim dhe ribërje ndërtesash, më duket se mbyll një fazë të urbanizimit të Tiranës në këto 25 vite, të cilat unë personalisht i kam quajtur të dështuara, qytet që ka rënë, që do binte dhe në gjykimin tim.

Bashkia e Tiranës prezanton planin urbanistik të kryeqytetit

Këtë të hënë Bashkia e Tiranës ka prezantuar planin urbanistik të Tiranës nën drejtimin e arkitektit Italian Stefano Boeri. Ky plan tha kryebashkiaku Veliaj në fjalën e hapjes nuk është ai i ndërtimeve pa leje dhe kjo ëhstë e sigurtë. Veliaj u shpreh se ky plan është një dokument i rëndësishëm, por ajo që ka më shumë rëndësi është transparenca dhe vendimmarrja e drejtë. Duke përmendur disa nga idetë bazë të planit urbanistik, Veliaj theksoi:

BNRZH: 63.8 milion euro për projektet e zhvillimit urban dhe turizmit

Marrëveshja e huasë ndërmjet qeverisë shqiptare dhe Bankës Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim, (BNRZH) për financimin me 63.8 milionë euro, të projekteve për Zhvillimin e Integruar Urban dhe të Turizmit, ka hyrë në fuqi dhe pritet të vihet në zbatim. Sipas relacionit që shoqëron këtë marrëveshje, projekti për zhvillimin e integruar urban dhe të turizmit është pjesë e parashikimeve të programit buxhetor afatmesëm të Fondit Shqiptar të Zhvillimit. Qeveria shqiptare ka përcaktuar rajonin bregdetar zonën Vlorë-Sarandë, si dhe zonën më në brendësi Berat-Gjirokastër-Përmet, si një rajon prioritar që mbart potenciale konkrete si nga ana e peizazhit, ashtu edhe nga ana e aseteve të trashëgimisë kulturore – për të zhvilluar turizmin si një shtysë për të nxitur rritjen ekonomike rajonale dhe kombëtare.

Elbasani, planet urbanistike dhe ndotja

Në një intervistë për gazetën Shekulli kryetari i Bashkisë së Elbasanit, z. Qazim Sejdini ka shpjeguar planet e hartimit dhe miratimit të planit strategjik të zhvillimit dhe disa nga projektet prioritare në konfigurimin e ri. Ai tha se janë parashikuar disa projekte që e kthejnë Elbasanin në qendër të rëndësishme të zhvillimit ekonomik. “Kemi menduar që të integrojmë zonat urbane me qytetin, në mënyrë që t’i vijmë sa më mirë në ndihmë komunitetit. Është parashikuar ndërtimi i urës në Krastë që lidh Elbasanin me Shushicën dhe pikën turistike të Byshekut.

Fondi i Zhvillimit anulon procedurat për turizmin, BB bllokon 64 mln €

Fondi Shqiptar i Zhvillimit bëri me dije se ka anuluar tenderin për shprehjen e interesit lidhur me shërbimet e mbikëqyrjes për ndërhyrjet që do të bëhen në katër qytete në Jug të vendit. Bëhet fjalë për një nga procedurat e parashikuara në kredinë prej 63.8 milionë eurosh që Banka Botërore i ka dhënë qeverisë shqiptare me fokus Zhvillimin e Integruar Urban dhe Turizmin. Tenderi parashikonte mbikëqyrjen e punimeve në pika të veçanta në qytetin e Sarandës, Përmetit, Gjirokastrës dhe Beratit.

Gjermeni: Zhvillimi i rajoneve, miratohen 33 projekte të reja

Komiteti i Zhvillimit të Rajoneve miratoi 33 projekte të reja të infrastrukturës urbane nga Veriu në Jug, duke e çuar numrin e projekteve që janë financuar në 367. Ministrja e Zhvillimit Urban, Eglantina Gjermeni, e bëri të ditur këtë nga qyteti i Fierit, ku inspektoi 4 prej 14 projekteve të përfituara nga Bashkia e Fierit prej Fondit për Zhvillimin e Rajoneve në periudhën 2014 – 2016, me një vlerë totale prej 2 miliardë lekësh. Ministrja shoqërohej nga kryebashkiaku i Fierit, Armando Subashi, prefekti Xhevit Bushi, dhe deputetja Adelina Rista.

Lançohet botimi në shqip i axhendës së re urbane, Gjermeni: Orienton zhvillimin e qyteteve

Pak muaj pas miratimit në Konferencën e Kombeve të Bashkuara mbi Strehimin dhe Zhvillimin e Qëndrueshëm Urban (Habitati III) në Quito, (Equador), Ministria e Zhvillimit Urban në bashkëpunim me UN Habitat 3, lançuan botimin në gjuhën shqipe të Axhendës së Re Urbane. Ceremonia e lançimit të dokumentit të rëndësishëm u konceptua në formën e një mëngjesi pune (Urban Breakfast-Good Morning Tirana), me pjesëmarrjen e ministres së Zhvillimit Urban, znj. Eglantina Gjermeni, ministrit për Çështjet Vendore, z. Eduard Shalsi, zv.Sekretari i Përgjithshëm i Habitat III, z. Kumaresh Misra, Drejtores Ekzekutive të PNUD në Shqipëri, znj. Limaya Eltayeb, si dhe përfaqësues të institucioneve të linjës, partnerëve ndërkombëtarë, medias e shoqërisë civile.

Mes ndërtimeve masive dhe përpjekjeve për gjelbërim, jeta në Tiranën e smogut

Banorët e Tiranës thithin ajër disa herë më të ndotur se sa kufiri i lejuar i BE-së. Sipas raportit më të fundit të monitorimit të cilësisë së ajrit, rezulton se vlerat e PM10, që është një ndër ndotësit më të rrezikshëm pasi janë grimca shumë të imëta, janë në nivele shumë ta larta. Në fakt edhe fundi i 2016-ës është karakterizuar po nga e njëjta situatë e rëndë e cilësisë së ajrit në Tiranë. Sipas OBSH-së, kur ndotja tejkalon limitet e vendosura, ka pasoja në shëndetin e njerëzve pasi mund të shkaktojë kancerin e mushkërive, sëmundjet e zemrës dhe sulmet në tru.

Miratohet Plani Kombëtar i Territorit, ja se çfarë përmban

Plani i Përgjithshëm Kombëtar i Territorit mori miratimin e qeverisë. I hartuar nga Ministria e Zhvillimit Urban, ai do të orientojë përdorimin dhe shfrytëzimin e qëndrueshëm të burimeve dhe potencialeve të Shqipërisë. Ky plan nuk tregon sa m2 do të ndërtohen në vendin tonë dhe ku. Duke qenë se është e pamundur që në një dokument strategjik të përcaktohen në mënyrë shteruese realizimi i të gjitha investimeve në zona specifike, për të gjithë territorin e vendit.

MZhU dhe BB nisin punën për Rehabilitimin Urban të Jugut

Projekti me vlerë investimi 55 milion euro do të shtrihet në 5 vitet e ardhshme në qarqet Berat, Fier, Gjirokastër e Vlorë, dhe Bashkitë respektive. Synimi është që nëpërmjet projekteve të infrastrukturës urbane dhe projekteve të rigjenerimit urban, të stimulohet zhvillim ekonomik dhe turistik për rajonin e Jugut, duke krijuar premisa të shtuara për një lidhje më integrale me komunitetet lokale dhe aktorët e biznesit lokal. Grupi ndërinstitucional dhe misioni i Bankës Botërore kanë zhvilluar një takim me përfaqësuesit e bashkive që kanë aplikuar për projekte.

Në 2017 gati planet urbane për 43 bashkitë e vendit

Brenda vitit 2017, 43 bashki të vendit nga 61 në total do të mund të kenë gati planet e tyre të zhvillimit urban. Ministria e Zhvillimit Urban, Eglantina Gjermeni bëri një analizë të punës së realizuar në tre vite. 26 plane urbane janë realizuar nga fondet e buxhetit të shtetit, ndërsa pjesa tjetër nga donatatorët ndërkombëtarë. Shumë shpjet, tha ministrja Gjermeni, brenda muajit dhjetor do të fillojnë procedurat për miratimin e planeve vendore në këshillat bashkiake, më pas do të vijohet me procedurën e miratimin në Këshillin Kombëtar të Territorit (KKT).

Nevoja për qytete gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme

“Ekziston një nevojë urgjente për të transformuar zonat urbane në gjithëpërfshirëse, dhe ekologjikisht të qëndrueshme,” shkruajnë autorët James Jarvie dhe Richard Mik, të Institutit Worldwatch, në librin “A mund një bëhet një qytet i qëndrueshëm?” Qeveria favorizon grupe të vogla, të fuqishme dhe nuk është transparente, e përgjegjshme në ruajtjen e balancave shoqërore. Publikut i është mohuar qasja në informacion në lidhje me monitorimin e mjedisit. Në planifikimin e zhvillimit të qytetit, të varfërit janë të papërfaqësuar.

Planifikimi urban për të parandaluar përmbytjet

Lajmet nga skaje të ndryshme të globit, që nga Shtetet e Bashkuara në Azinë e Jugut kanë përcjellë skena shkatërrimi në nivele rekord të shkaktuara nga përmbytjet e stuhitë. Korrespondentja Elizabeth Lee ka biseduar me specialistë të zhvillimit urban për të mësuar se çfarë zgjidhjesh ekzistojnë për të mbrojtur qendrat e banuara nga shkatërrimi prej faktorëve natyrorë: Nga Hjustoni në Majami, e deri në qendrat e banuara në Azinë e Jugut, 2017 është shoqëruar me shkatërrime. Ndryshimet klimatike dhe zhvillimi urban krijojnë një formulë të përsosur për dëme katastrofike:

Prezantohet plani urbanistik i Tiranës së vitit 2030

Arkitekti italian, Stefano Boeri, i cili do të hartojë edhe planin e ri urbanistik të Tiranës, ka prezantuar të martën pasdite vizionin e tij për atë që quhet “Tirana 2030”. Plani do të jetë i ndarë në tri pjesë. Së pari një maket i planit urbanistik; një letër me rregulla, të cilat do të zbatohen nga qeveria dhe qytetarët dhe, së treti, një atlas me projekte që do të zhvillohen në pjesë të ndryshme të kryeqytetit. Arkitekti Stefano Boeri theksoi rëndësinë e lëvizshmërisë në kryeqytet. “Duhet me të vërtetë të punojmë, që ta bëjmë Tiranën një nga qytetet europiane me lëvizshmëri të madhe.

Profesori i Universitetit të famshëm gjerman të arkitekturës ligjëron të premten në Shkodër

Prof. Ivan Kucina, njëri nga emrat e shquar të arkitekturës bashkëkohore, profesor në Dessau International School of Architecture, Anhalt University të Gjermanisë, do të ligjërojë të premten, më 28 Prill 2017 në Shkodër. I ftuar nga organizata GO2 në kuadër të forumeve "E drejta mbi qytetin" (Right to the City), Prof. Kucina do të trajtojë temën "Kthimi i jopublikes në publike - Drejt Zhvillimit të të Mirave Urbane në Qytetin Pas-Socialist". Ligjërata e tij, e katërta me radhë në kuadër të këtij forumi që po mbahet për herë të parë në Shkodër, do të nisë në orën 17:00 të ditës së Premte, në sallën A3 të Universitetit "Luigj Gurakuqi" të qytetit verior.

Punimet/ Veliaj: Kinostudio do jetë një nga 7 qendrat e reja të Tiranës

Njësia 4 në Tiranë ishte ndalesa e radhës për diskutimin e Planit të Përgjithshëm Vendor me qytetarët. Në takimin me banorët e Kinostudios, kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, theksoi rëndësinë e Planit të Përgjithshëm Vendor për të gjithë qytetin, por në mënyrë të veçantë për Kinostudion, e cila pritet të jetë një nga 7 qendrat e ardhshme të Tiranës policentrike. Veliaj përmendi një sërë investimesh të bëra deri tani nga bashkia, si dhe theksoi se këto kanë qenë ndërhyrje të domosdoshme në vitin e parë të punës. “Plani që prezantojmë sot merr vendime afatgjata dhe më vjen mirë që përkon me periudhën një vit pas betimit, në datën 30 korrik, kur thamë se do ta çojmë Tiranën në drejtimin e duhur.

Shkodra, i pari qytet në vend me Plan të Lëvizjes së Qëndrueshme Urbane

Shkodra po bëhet i pari qytet në Shqipëri me Plan të Lëvizjes së Qëndrueshme Urbane, i hartuar mbi bazë të plotë të dhënash të marra direkt nga terreni sipas metodologjisë dhe standardeve evropiane. 35 vëzhgues, studentë të Fakultetit Ekonomik dhe përfaqësues të Organizatës GO2 po kryejnë matjet në terren për parkimet e qytetit të Shkodrës në kuadër të punës për hartimin e Planit të Lëvizjes së Qëndrueshme Urbane (PLQU-SUMP) të Bashkisë Shkodër. Në ditën e parë u vëzhguan parkimet në rrugët "Zogu I", "Bujar Bishanaku", "Qemal Draçini" dhe "Studenti".

Si Parisi po ridizajnon kryqëzimet në dobi të këmbësorëve

dryshimi i madh në Paris nisi kur sheshi i Republikës, që deri në vitin 2013, ishte një nga rrugët më të rrahura nga parisienët, pësoi një transformim total. Ai tani është kthyer në një shesh në dobi të këmbësorëve, ku janë mbjellë shumë pemë. Të rreshtuara buzë trotuarit ka stola dhe në të qëndrojnë një numër i madh njerëzish. Aq popullor ishte ky transformim, sa qyteti vendosi që të vazhdonte me këtë nismë Në këto momente, sheshi i Bastijës në Paris është praktikisht një ishull trafiku. Një monument i madh qëndron në mes të një rruge, e cila është plot e përlot me makina.

  • 1
  • 2