politika mjedisore

Klasifikimi i kompanive teknologjike më “të gjelbra” ndaj mjedisit

Organizata joqeveritare për mbrojtjen e mjedisit, Greenpeace, publikoi para disa ditësh raportin “Greener Guide 2017”, ku kompanitë e mëdha të teknologjisë kanë marrë vlerësime në bazë të respektimit të çështjeve mjedisore dhe ekologjike.
Ndotja
Që nga viti 1996, Greenpeace studion ndikimin e kompanive më të mëdha teknologjike në mjedis. Sa është niveli i ndotjes në mjedis që shkaktohet nga Apple, Microsoft dhe Amazon? Nëse lexojmë shifrat e Greener Guide, shumë.

Ndotja, Klosi: Lehtësi fiskale për makinat e reja

Për të nxjerrë nga qarkullimi makinat e vjetra, të cilat konsiderohen si një ndër ndotëset më të mëdha në mjedis, qeveria pritet të kalojë një paketë të re masash lehtësuese për të nxitur blerjen e automjeteve të reja.

TAKSAT

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, tha se pragu për importin do të jenë mjetet euro 4, thënë ndryshe kjo, makinat e prodhuara në 2005-n. Ndërkohë në sfidën për reduktimin e nivelit të ndotjes, masa do të ndërmerren edhe për përmirësimin e cilësisë së karburantit që tregtohet në vendin tonë, si edhe nxitjen e iniciativave ekonomike për shfrytëzimin e transportit publik.

Ndryshimi i politikave për mbetjet urbane i kushton shtrenjtë shqiptarëve

Në 18 Prill 2017, në fshatin Katund i Ri të njësisë administrative Bradashesh, rreth 10 kilometra larg qytetit të Elbasanit, kryeministri Edi Rama së bashku me ministrat Arben Ahmetaj, Damian Gjiknuri si dhe ish ministrin e Mjedisit Lefter Koka, inaguroi hapjen e inceneratorit të djegies së plehrave të Elbasanit – një investim me partneritet publik privat, i pari i këtij lloji në Shqipëri. “Jemi këtu për të parë nga afër një impiant që është shëmbëlltyrë kuptimplotë e teknologjisë së fundit dhe padyshim, një investim për të cilën nuk kemi si të mos jemi krenarë,” i tha Rama dinjitarëve dhe të pranishmëve të mbledhur.

Takimi i rrjetit "ECIM" në bashkinë Sarandë

Rrjeti kombëtar mjedisor ECIM, i përfaqësuar nga Ekolëvizja dhe Agjencia AJMMI; në kuadër të Projektit "Informim-komunikimi mbi politikat mjedisore per zhvillim te qendrueshem"; zhvilloi të premten (12.01.2016) një bashkëbisedim pune në Bashkinë e Sarandës, me grupin e stafit të kryebashkiakes Floriana Koka.

Zhvillohet auditoriumi: ”Zhvillimi ekonomik i vendit dhe harmonizimi me politikat mjedisore”

Shqipëria, si vend në zhvillim, dhe me një prioritet të qartë kombëtar drejt rritjes ekonomike ka anashkaluar shpesh mbrojtjen e mjedisit dhe zhvillimin e qëndrueshëm. Në lidhje me këtë tematikë më datë 15 dhjetor, u organizua nga Institucioni i Avokatit të Popullit, në zbatim të projektit “Mbështetja e Qeverisë së Danimarkës për Avokatin e Popullit Shqiptar – më pranë komuniteteve lokale, shoqërisë civile dhe medias (2012-2015)” dhe Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri një auditorium me temë ”Zhvillimi ekonomik i vendit dhe harmonizimi me politikat mjedisore”.