prishtine

460 qenë endacakë vriten me leje në Prishtinë

Komuna e Klinës ka zhvilluar gjatë javëve të kaluara një aksion për eliminimin fizik të qenve endacakë në tërë territorin e saj. Gjatë këtij aksioni të lejuar nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV) janë vrarë qindra qenë, me arsyetimin se kishin paraqitur rrezikshmëri për njerëz, megjithëse zyrtarisht nuk është regjistruar asnjë rast i kafshimit të njerëzve nga qentë, shkruan “Koha Ditore”. Vrasjen e qenve e konfirmon edhe Gjokë Lleshaj, drejtor i Shërbimeve Publike dhe Emergjencës në Klinë. Sipas tij, aksioni për eliminimin e qenve është bërë me tender dhe me rregulla.

Ajri i ndotur në Prishtinë shkaktar për sëmundjet e shumta të qytetarëve

Muajt e fundit është vërejtur se ndotja e ajrit në Prishtinë ka kaluar parametrat e lejuar. Nga monitorimi i fundit i Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Mbrojtjen e Mjedisit përmes “Indeksit të cilësisë së ajrit” Prishtina klasifikohet në kategorinë e tretë të ndotjes së ajrit, saktësisht në parametrat 151 deri në 200, me vlerën 157 të PM2.5, që paraqet nivelin e cilësisë së ajrit si të pashëndetshme. Antigona Ukaj-Haxha, specialist i shëndetit publik në kuadër të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës, tha se efektet akute dhe kronike të koncentrimit të ndotësve të ajrit që ndikon shumë në shëndetin e qytetarëve.

Deri më 20 maj do të mbillen 400 mijë lule në Prishtinë

Komuna e Prishtinës nëpërmjet ndërmarrjes komunale “Hortikultura”, ka mbjellur rreth 150 mijë lule të të gjitha llojeve në parqet dhe sipërfaqet e blerta të kryeqytetit. Deri më 20 maj do të mbillen gjithsej 400 mijë lule dhe rreth 18000 fidane.

Komuna e Prishtinës do të blejë "City Tree" për uljen e ndotjes

Komuna e Prishtinës ka njoftuar se vazhdon me aktivitetet konkrete në drejtim të uljes së nivelit të ndotjes së ajrit. Me propozim të një qytetareje, komuna është angazhuar dhe ka vendosur kontaktet e para për blerjen e City Tree. City Tree është biofiltër që përmirëson dukshëm kualitetin e ajrit, dhe efekti i tij është sa 275 drunj të mbjellur. CityTree nuk është një pemë në vetvete, por në të vërtetë një kultivim i dendur i myshkut, e vendosur vertikalisht në një njësi që bashkohet me rrethinat e saj urbane.

Obiliqi ndot ajrin në nivele të larta edhe në Prishtinë

“Pak kilometra larg kryeqytetit janë termocentralet e Korporatës Elektroenergjetike të Kosovës, që njihen si ndotësit më të mëdhenj të ajrit në këtë zonë. Pluhuri i liruar nga to mund të vërehet edhe me sy të lirë, veçanërisht në ditë dimri, kur ai krijon një shtresë të zezë mbi borë”. Banorët e Obiliqit janë ata që vuajnë më së shumti pasojat nga këto termocentrale që i japin energji Kosovës, që - sipas tyre, - janë shkaktarët e sëmundjeve dhe vdekjeve të parakohshme të banorëve të zonës. “Ne jemi lagjja më e ndotur në Europë besoj, jo vetëm në Kosovë.