pyll

200 pemë të tjera përgjatë Unazës së Madhe, Veliaj: Në 21 mars aksion i madh mbjelljesh në Tiranë

Në 21 mars, në Ditën Botërore të Pyjeve, Bashkia e Tiranës do të organizojë një aksion mbarëqytetar për mbjelljen e mbi 100 mijë pemëve të reja, të cilat janë pjesë e projektit të Pyllit Orbital. Kryebashkiaku Erion Veliaj fton të gjithë qytetarët e Tiranës që t’i bashkohen kësaj nisme, e cila ka nisur prej pak javësh, por që do të kulmojë në 21 Mars.

Banori më i madh i kontinentit të vjetër është 1075 vjeç… quhet Adonis

Qenia e gjallë më jetëgjatë në Europë quhet Adonis dhe është një pishë boshnjake (Pinus heldreichii) 1075-vjeçare e zbuluar në malet e Pindit, Greqi nga një grup kërkuesish gjermanë, amerikanë dhe suedezë në kuadër të një studimi të ndërmarrë nga Universiteti i Stokholmit. E lindur në kohën e perandorisë bizantine, Adonis ka parë historinë të kalojë nën degët e tij; nga ardhja e pushtuesve osmanë deri tek pushtimi nazist gjatë Luftës së Dytë Botërore. Sot, nëpër unazat e trungut të saj, ajo është e gatshme të tregojë evoluimin e klimës mesdhetare përgjatë shekujve.

Dëmtimi i pyjeve, banorët e Zagorisë: U pre pylli i ri

Në krahinën e Zagorisë, një njësi administrative malore nën varësinë e bashkisë së Libohovës janë regjistruar dëmtime të mëdha në pyje, që specialistët i vlerësojnë si masakra mjedisore. Sipas banorëve të Zagorisë vitin e kaluar bashkia e Libohovës lejoi shkeljen e një kontrate nga një kompani lokale e kontraktuar prej saj. Kompania ndryshoi në mënyrë të paligjshme parcelën e përcaktuar për prerje duke shkatërruar kështu një pyll të ri. Ata kërkojnë vlerësimin e dëmeve para se të lidhet një kontratë e re për prerjen e pyllit mbi fshatin Topovë.

Protesta në Bulqizë, banorët, peticion kundër prerjes së pemëve

Janë 500 familje në Fushë-Bulqizë të cilët kanë nënshkruar peticion drejtuar kryeministrit, ministrit të mjedisit dhe atij të rendit për ta ndaluar, sipas tyre, një kompani të prerjes së pemëve në pyllin pranë banesave të tyre.

Pylli i fermerit, ndërthurje e nevojave ekonomike të komunitetit me kërkesat e pyllit

Mjedisi është një bashkëveprim i faktorëve natyrorë dhe shoqërorë. Ai është bashkësia e ndërveprimeve të përbërësve biotikë dhe jobiotikë që nxisin dhe ushqejnë jetën e gjallë në tokë, duke përfshirë: mjedisin biofizik natyror të ajrit, tokës, ujërave, shëndetin e njeriut, vlerat dhe trashëgiminë kulturore, shkencore, fetare dhe shoqërore. Faktorët natyrorë dhe shoqërorë të mjedisit ndikojnë drejtpërdrejtë në jetën e njeriut. Ata janë kusht thelbësor për të përcaktuar zhvillimin fizik, mendor, intelektual, psikologjik, si dhe vetë mënyrën e jetesës së tij.

Të rrisim vlerat e Pyllit të Fazanëve në shërbim të komuniteteve

Fazani prej të cilit ka marrë edhe emrin ky pyll është zhdukur prej vitesh për shumë arsye por mbi të gjitha nga mungesa e përkujdesit pas viteve 1990. Pavarësisht nga sipërfaqja dhe statusi i pronësisë shumë nga specialistët thonë se fazani mund të kthehet përmes një projekti konkret i cili i kushtohet rritjes së tyre. Ky do të jetë një ndër hapat më të rëndësishëm për të rritur vlerat ekologjike dhe turistike për të ardhmen, por jo vetëm.