raport

“Mos e ndot të ardhmen time!" - ndikimi i mjedisit në vdekjen e fëmijëve

Më shumë se 1 në 4 vdekje të fëmijëve nën 5 vjeç i atribuohen një mjedisi të pashëndetshëm. Çdo vit, rreziqet mjedisoer, si ndotja e ajrit brenda dhe jashtë shtëpisë, duhanpirja pasive, uji i papastër, mungesa e higjienës dhe higjiena e papërshtatshme marrin 1.7 milionë jetë fëmijësh nën moshën 5 vjeç, thonë dy raporte të reja të OBSH-së. Raporti i parë: Të trashëgojmë një botë të qëndrueshme: Atlas i shëndetit të fëmijëve dhe mjedisit, flet lidhur me faktin se shumica e shkaqeve të sëmundjeve që shkaktojnë vdekjen e fëmijëve të moshës 1 muaj deri në 5 vjeç – diarrea, malaria dhe pneumonia – janë të parandalueshme.

“Parisi” kushton 40 milion euro në Shqipëri! Strategji për uljen e sasisë së karbonit në 4 sektorë të ekonomisë

Ministria e Mjedisit është pajisur me një strategji dhe plan të cilët do të udhëheqin vendin drejt një ekonomie me nxjerrje më të ulëta të karbonit dhe do të adaptojë disa sektorë drejt objektivave miqësore ndaj klimës. Ekpertë nga Ministria e Mjedisit dhe Ministria e Energjisë diskutuan dokumentet e reja sot gjatë aktivitietit të prezantimit. “Strategjia e re përmbledh dhe racionalizon planet dhe strategjitë ekzistuese, duke dhënë një vlerësim gjithëpërfshirës të veprimeve të përshtatshme për klimën të planifikuara në Shqipëri, dhe që shfrytëzon sinergjitë dhe mbush hendeqet”, tha Lucia Perugini, studiuese e lartë tek CMCC, Itali dhe eksperte me projektin IBECA të financuar nga BE

A ka një lidhje mes ngrohjes së Arktikut, thatësirës dhe zjarreve?

Një raport i ri i Laboratorit Kombëtar “Lawrence Livermore” parashikon një lidhje ndërmjet shkrirjes së akujve në Arktik dhe kushteve më të thata të motit në Kaliforni gjatë dekadave të ardhshme. Ky zbulim bëhet ndërsa zjarret po shkrumbojnë Kaliforninë e Jugut. Shkencëtarët thonë se mund të ketë një lidhje ndërmjet zjarreve shkatërruese në Kaliforni dhe Arktikut. “Akulli po zhduket në Oqeanin Arktik. Po zhduket nga Groenlanda duke ndryshuar klimën në mbarë planetin”, thotë Josh Willis, i laboratorit të NASA-s.

Ajri i papastërt, vdekjeprurës

Një studim i ri vë në dukje se ajri i papastërt është forma më vdekjeprurëse e ndotjes. Ai është shkaktari i katërt kryesor i vdekjeve të parakohshme. Siç njofton korrespondenti i Zërit të Amerikës Joe De Capua, kjo i kushton ekonomisë globale qindra miliarda dollarë çdo vit në orë pune të humbura. Studimi i ri “Kostoja e Ajrit të Ndotur: Forcimi i Bindjes Ekonomike për Veprim”, është kryer nga Banka Botërore dhe Instituti i Matjes dhe Vlerësimit të Shëndetit. Urvashi Narain, ekonomist i lartë për mjedisin në Bankën Botërore thotë se “Motivacioni kryesor i këtij raporti ishte të theksonte sfidën e ajrit të ndotur.

AKM prezanton Raportin e Gjendjes së Mjedisit për vitin 2016

Agjencia Kombëtare e Mjedisit prezantoi të premten e kaluar “Raportin e Gjendjes së Mjedisit në Shqipëri 2016”. Nëpërmjet këtij raporti Agjencia Kombëtare e Mjedisit (AKM) sjell informacionin dhe vlerësimin mjedisor mbi gjendjen e mjedisit si dhe vlerësimin e shkallës së zbatueshmërisë dhe efektivitetit të politikave mjedisore kombëtare dhe përafrimit të tyre me ato europiane. Në fjalën e tij, kreu i AKM-së. z. Julian Beqiri theksoi se raporti vjen me një monitorim më të plotë se në vitet e kaluara ndonëse buxheti për përgatitjen e këtij raporti ka shënuar rënie.

AKM raporton gjendjen në mjedis për vitin 2015 në rang vendi

(AKM) prezantoi sot monitorimin e gjendjes në mjedis për vitin 2015 në rang vendi. Në fjalën e tij kreu i AKM-së. z. Julian Beqiri theksoi se monitorimi i kryer është një risi pasi sjell shtim të stacioneve si edhe të treguesëve të monitorimit. “Këtë vit Agjencia Kombëtare e Mjedisit ka shtuar 98 stacione të reja monitorimi ose 12 % më shumë krahasuar me dy vite më parë. Gjithashtu kemi rritur treguesit e monitorimit me 25 ose me 10% krahasuar me periudhën 2013-2014”- u shpreh Beqiri.

AKM: Ujërat shqiptarë larës janë cilësorë

Drejtori i Agjencisë Kombëtare të Mjedisit, Z. Julian Beqiri mbajti ditën e sotme një konferencë për shtyp mbi të dhënat e raportuara në Agjencinë Evropiane të Mjedisit (AEM) për cilësinë e ujërave larës të vitit 2015 në vendin tonë. Duke theksuar se është detyrë e Ministrisë së Mjedisit dhe Agjencisë Kombëtare të Mjedisit (AKM) që të bëjë publike cilësinë e ujërave të plazheve, z. Beqiri tha se prej 2 vitesh AKM raporton sipas standarteve evropiane rezultatet e monitorimit të ujërave në bregdetin shqiptar pranë Agjencisë Evropiane të Mjedisit (AEM), ndonëse ky detyrim u njihet vetëm vendeve anëtare të Bashkimit Europian.

Alarmi i OKB-së: Shqipëria në vitin 2100 me vetëm 1.7 milionë banorë; si do përmbyset piramida e moshës

Projeksionet globale mbi popullsinë nga viti 1950 deri në vitin 2100 tregojnë për një rënie drastike të popullsisë shqiptare, sipas të dhënave të Organizatës së Kombeve të Bashkuar. Në vitin 2100, popullsia e Shqipërisë do të jetë 1,754,540 banorë me një rënie prej 1.2 milionë personash nga popullsia aktuale (2.9 milionë) sipas portalit të OKB. Përveç rrudhjes në numër shihet një përkeqësim i ndjeshëm i vitalitetit të popullsisë. Piramida e tregon se në këtë vit, rreth 546 mijë persona janë mbi 60 vjeç, teksa shihet së është ngushtuar dukshëm baza e piramidës, çka reflekton një nivel të ulët të numrit të lindjeve.

Alarmi i sizmiologëve: Tërmeti i madh po vjen

Ngjarjet e para në filmin 2012 mund të bëhen realitet. Këtë herë nuk është parashikim i Mayave të lashtë, por alarm i një grupi sizmiologësh me famë ndërkombëtare. “E çara e San Andreas është bllokuar, e mbushur dhe e gatshme që të shpërthejë”, kanë bërë të ditur studiuesit në Konferencën Kombëtare të Tërmeteve në Long Beach, Kaliforni. E çara (një frakturë e litosferës së Tokës) lëvizi në mënyrë të konsiderueshme në vitet 1857 dhe 1906, pastaj më pak në vitin 1989, gjithmonë me pasoja shkatërrimtare, dhe “është në një fazë qetësie prej shumë kohësh”, thotë Thomas Jordan, drejtor i Qendrës së Tërmeteve të Kalifornisë së Jugut.

Alarmi për rezervuarët dhe digat, Shqipëria ka mbi 600 ‘mina me sahat’

Përmbytja e autostradës Tiranë-Durrës dhe vërshimi i menjëhershëm i ujit në disa biznese, për të cilat u fajësua hapja e digës së Kasharit, ka risjellë edhe njëherë në vëmendje problemet me menaxhimin e digave pas kalimit të tyre në administrimin e Bashkive. Reforma territoriale u kaloi më shumë kompetenca vendorëve dhe mes të tjerave, me një vendim të Këshillit të Ministrave të datës 30 dhjetor 2015, është urdhëruar transferimi nga Ministria e Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujërave tek Bashkitë, e infrastrukturës së ujitjes dhe kullimit, të personelit dhe të aseteve të luajtshme e të paluajtshme të bordeve rajonale të kullimit.

Alarmi, ngrohja globale rrezikon 1 miliardë njerëz

Ngrohja globale dhe ndryshimet klimatike do të jenë një kërcënim serioz për 1 miliardë persona në pesë dekadat e ardhshme. Alarmi jepet nga organizata britanike e bamirësisë, “Christian Aid” që informon se qytete të mëdha të planetit rrezikohen nga përmbytjet katastrofike. Sipas studimit SHBA-ja, Kina dhe India janë ndër shtetet më të kërcënuara. Qytetet që kanë më shumë probabilitet të preken janë Mumbai dhe Kalkuta. Në bazë të studimit 8 metropole që pritet të kenë probleme në të ardhmen ndodhen që të gjitha në Azi, ndërkohë që pas tyre vjen Majemi në Amerikë.

Amazonë, studiuesit zbulojnë 381 specie të reja

Hulumtuesit kanë zbuluar 381 speciesh të reja gjatë një studimi dyvjeçar në rajonin e Amazonës. Raporti është publikuar nga Instituti për Zhvillim të Qëndrueshëm i “Mamiraua” në Brazil, sipas të cilëve është gjetur mesatarisht një specie e re çdo dy ditë. Por të gjitha kafshët dhe bimët e zbuluara rishtazi u gjetën në zonat në rrezik nga aktiviteti njerëzor, paralajmërojnë autorët. Pylli i Amazon, më i madhi në botë, është i famshëm për shumëllojshmërinë e llojeve dhe habitateve të saj.

Asnjë nga industritë më të mëdha në botë nuk do të ishin fitimprurëse nëse do të paguanin për kapitalin natyror që përdorin

Nocioni i "eksternaliteteve" është bërë i njohur në rrethet mjedisore. Ai i referohet kostove të vendosura nga bizneset që nuk paguhen nga ato biznese. Për shembull, proceset industriale mund të vendosin ndotës në ajër që rrisin kostot e shëndetit publik, por publiku, dhe jo bizneset ndotëse, paguajnë faturën. Në këtë mënyrë, bizneset privatizojnë fitimet dhe reklamojnë kostot. Edhe pse nocioni është mjaft i nevojshëm, sidomos në përfshirjen e shqetësimeve ekologjike në ekonomi, unë gjithnjë kam patur rezervimet e mia për këtë gjë.

Australia fshihet nga raporti i OKB-së për ndryshimet klimatike

Të gjitha referencat për ndikimin e ndryshimeve klimatike në sitet e trashëgimisë botërore në Australi janë hequr nga raporti për klimën i Kombeve të Bashkuara. Një draft i raportit fillestar përmban një kapitull për strukturën më të madhe të koraleve Great Barrier Reef dhe referenca nga Kakadu dhe Tasmania. Por Departamenti i Mjedisit në Australi kundërshtoi raportin dhe kërkoi që Unesco mos t’i përfshinte këto seksione në versionin përfundimtar për arsye se raporti mund të ndikojë në turizmin australian. Gjithashtu u tha se titulli i raportit, “Destinacionet në Rrezik”, shkakton konfuzion të konsiderueshëm.

Automjetet me benzinë deri në vitin 2030?! Makinat elektrike pritet të ulin kërkesën për benzinë. Kur pritet të ndalohet shitja?

Kërkesat botërore për benzinë mund të arrijnë maksimumin edhe për 13 vite, kjo falë ndikimit që do të kenë makinat elektrike me motorët efikasë. Kështu parashikojnë ekspertët e energjisë, të cilët pohojnë se kërkesat pritet të ulen ndjeshëm pas vitit 2025. Të dhënat janë bërë publike nga “Wood Mackenzie”, kompania e hulumtimit për çështjet e energjisë, me bazë në Britani të Madhe, ku më tej shkruhet: “Kërkesa botërore për benzinë do të arrijë maksimumin në 13 vite, falë ndikimit të makinave elektrike dhe motorëve më efikasë.

Ballkani do përfitojë nga krijimi i vendeve të punës në zhvillimin e erës dhe hidrocentraleve

Në raportin e fundit të Kombeve të Bashkuara dhe Organizatës Botërore të Punës, “Ujë dhe punë 2016”, tregohet se punësimi në sektorin e shërbimeve (që kanë lidhje të drejtpërdrejtë me ujin) u rrit me 50% në mes të 2000 dhe 2014. Punët e varura nga prania e ujit i referohen vendeve të punës direkte në sektorë ekonomik që kanë një varësi mesatare nga uji. Sipas raportit, Shqipëria, sikurse edhe shtetet e tjera të Europës Juglindore dhe asaj Perëndimore, kanë parë një trend në rritje sa i përket investimeve në funksion të menaxhimit të ujit dhe të shërbimeve infrastrukturore.

BB: 46% e shqiptarëve paguajnë 10% të të ardhurave për energji

Banka Botërore ka publikuar raportin periodik mbi energjinë e qëndrueshme që shërben si një kornizë globale për sektorin. Ky raport publikohet çdo dy vjet dhe është një bashkëpunim i Bankës Botërore me institucione mjaft të rëndësishme, si: Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara (PNUD), Organizata Botërore e Shëndetësisë, Këshilli Botëror i Energjisë, etj. Në këtë raport të gjerë merret në analizë edhe Shqipëria. 46% e familjeve shqiptare shpenzojnë më shumë se 10% të të ardhurave të tyre për energji, thuhet në këtë raport.

BB: Aftësitë rikuperuese pas fatkeqësive natyrore, si renditet Shqipëria

Fatkeqësitë natyrore dominonin lajmet në vitin 2017. Uraganet arritën shifra rekorde, shirat dhe përmbytjet historike morën jetën dhe shkatërruan prona në Karaibe, Azinë Jugore dhe Shtetet e Bashkuara. Në Sierra Leone dhe Kolumbi, qindra njerëz vdiqën në rrëshqitjet e rërës pas shirave të mëdha. Banka Botërore përllogarit se ka rreth 4 herë më shumë fatkeqësi natyrore sot sesa në vitet 1960. Në një raport të publikuar më herët, por që Banka e risjell në kujtesë, si një ndër temat kryesore të vitit 2017, bëhet fjalë për aftësinë për t’u rimëkëmbur nga fatkeqësitë natyrore, tipar të cilin BB e përllogarit me përqindje.

Del raporti i BB për sigurinë e digave

Banka Botërore prej vitesh po financon dhe monitoron zbatimin e një projekti të rëndësishëm që lidhet me sigurinë e digave. Kjo përfshin një sërë ndërhyrjesh në hidrocentralet kryesore të kaskadës së Drinit, më e madhja në vend. Në raportin e fundit të mbikqyrjes së projektit Banka Botërore bën edhe analizën e disa prej zhvillimeve që pritet të zenë vend në vazhdim që lidhen me ndërhyrjet në diga apo me përgatitjen e planeve në rastet e jashtzakonshme. “Punimet rehabilituese janë duke vijuar në hidrocentralin e Komanit.

EEA: Në Shqipëri janë zhdukur 35% e pyjeve

Një herë e një kohë çdo gjë ishte fushë, këtë e thonë shifrat. Sipas Agjencisë Europiane të Mjedisit, 46% e 639 mijë hektarë tokë e urbanizuar nga 2006-a deri në 2012-ën përdorej më parë për të kultivuar kultura bujqësore, të cilat sot janë pjesë e një qyteti apo ndonjë rrugë ka kaluar mbi to. Harta e mëposhtme paraqet krahasimin në përqindje të vendeve të ndryshme europiane. Kjo na bën të kuptojmë se cili vend ka konsumuar më shumë tokë pjellore mbi totalin e tokës së urbanizuar, më specifikisht, më shumë se dy mijë hektar, apo 85% e totalit të territorit të urbanizuar nga 2006-a dhe 2012-a.