referendum

Betonizimi i Tiranës, PD kërkon nga KQZ mbajtjen e referendumit lokal‏

Partia Demokratike i është drejtuar sot Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve duke i dorëzuar 3 kërkesa për mbajtjen e referendumit lokal për çështjen e betonizimit të Tiranës. Këtë kërkesë e ka bërë kreu i Departamentit të Mjedisit, në partinë demokratike, Jamarbër Malltezi i cili kërkesat i ka bërë për 3 projektet që kanë lidhje me parkimin nëntokësor tek parku Rinia, ndërtimin e objekteve social-kulturore dhe administrative në dy anët e Korpusit të Universitetit Politeknik dhe ndërtimin e kompleksit të lojërave tek liqeni artificial.

Referendumi në Zvicër, qytetarët votojnë për cilësinë e ushqimit

Qytetarët në Zvicër i janë drejtuar sot kutive të votimit, mbi referendumin e thirrur për të mbrojtur cilësinë e ushqimit. Ky referendum vjen si pasojë e disa skandaleve të ndodhura në vitet e fundit mbi cilësinë e mishit apo produkteve të tjera, duke reflektuar interesin në rritje të konsumatorëve sesi prodhohet ushqimi. Sistemi i demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës do të thotë që aktivistët thjesht duhet të mbledhin 100,000 firma, për të siguruar një votim mbarëkombëtar për një çështje politike. Propozimi i parë, i quajtur “fair food” kërkon më shumë mbështetje nga qeveria për produkte të qëndrueshme dhe miqësore ndaj kafshëve, si edhe etiketa më të detajuara në mënyrë që konsumatorët të dinë se çfarë po konsumojnë.