rreshqitje dheu

Kurbin, mali ''gllabëron' 'fshatin banorët arratisen drejt qytetit

Fshati Shkopet në Kurbin rrezikon të zhduket i tëri nga rrëshqitja e malit që ka marrë përmasa të frikshme. Është një sipërfaqe mali prej 200 hektarësh, e cila ka lëvizur nga vendi pas reshjeve të fundit të shiut duke shkatërruar 4 banesa dhe gllabëruar rrugët e fshatit.  Në këto kushte banorët kanë nisur të largohen nga Shkopeti, duke u strehuar tek të afërmit e tyre. Kryetari i fshatit Shkopet,

Pallati i rrezikuar, Shërbimi Gjeologjik: Frenoni rrëshqitjen e shpatit

Situata e rrëshqitjeve në Gjirokastër vijon të mbetet problematike edhe pas konkluzioneve të raportit të dytë gjeologjik. Çano Nora drejtues i Shërbimit Gjeologjik në Gjirokastër sqaron se rekomandimet e ekspertëve sugjerojnë kthimin në banesa të familjeve të evakuuara, çka duhet shoqëruar me masa të menjëhershme frenuese të fenomenit të rrëshqitjes në shpatin e kodrës së lagjes “Punëtore”.

Ropoto: Fshati ‘fantazëm” grek që po rrëshket

Ropoto ishte një ndër fshatrat më piktoreskë të Greqisë deri në vitin 2012. Por një rrëshqitje toke në 2012 i bëri të pabanueshme gjithë shtëpitë e fshatit. Më shumë se 300 familje u detyruan të largohen nga banesat duke e lënë fshatin të shkretë. Shtëpitë e tyre rrëshqasin çdo ditë e më shumë. Megjithatë pronarët ende paguajnë taksat e tokës apo të banesës. Një foto-reportazh tregon gjendjen e fshatit sot dhe shtëpitë që po rrënohen dita-ditës.