rrezatim

Diçka e çuditshme po ndodh me kafshët në Çernobil

Brejtësit e fushës që jetojnë në rajonin e Çernobilit dhe që janë të ekspozuar ndaj rrezatimit, po pësojnë një lloj katarakti në sytë e tyre. Sipas shkencëtarëve nga Universiteti i Jyvaskyla në Finlandë, brejtësit e gjinisë femërore që jetojnë rreth zonës ku ndodhi aksidenti bërthamor i vitit 1986, janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të sëmundjes së syrit se sa meshkujt. Studimi, i cili përkon me 30-vjetorin e aksidentit, ka marrë në testim kafshë që jetojnë në nivele të ndryshme të rrezatimit në zonën e Çernobilit në Ukrainë.