rrezik

“Çaji i malit po zhduket”

Çaji i malit, i përdorur aq shumë në familjet shqiptare, veçanërisht gjatë periudhës se dimrit, kur edhe virozat janë më shumë prezente, është në rrezik zhdukjeje. Alarmin e jep botaniku Jani Vangjeli, i cili sjell një studim të thelluar prej 950 faqesh mbi florën shqiptare, që për herë të parë vjen në formën e një atlasi. “Çaji i malit është gjendur në malin e Polisit një ekzemplar këtu, një atje, ndërkohë që përpara formonte sfond, tani është gati në rrezik zhdukjeje. Ky çaj që shesin fshatarët, është i kultivuar, nuk e ka aromën e ambientit natyror. Pse ka ndodhur kjo?

1.5 miliardë vende pune në rrezik

Pothuajse gjysma e fuqisë punëtore në botë, 1.5 miliardë njerëz kanë punën e tyre që lidhet me nevojën për të pasur ujë, siç është dhe ekonomia e sotme. Kjo lidhje mes ujit dhe vendeve të punës është fokusi i Raportit Botëror i 2016 për Zhvillimin. Në Ditën Botërore të Ujit, i cili renditet si numri një i rrezik global për 10 vitet e ardhshme. Ndoshta pyetja më e ngutshme për të shqyrtuar këtë është se nëse bota është në rrezik të humbjes së këtyre 1.5 miliardë vendeve pune? Bujqësia është sektori më i prekur, pasi ajo është pothuajse tërësisht e varur nga uji.

1000 pemë rrezikshmëri për rënie në Parkun e Madh të Liqenit Artificial, Tiranë

Njoftimi i Agjencisë së Parqeve dhe Rekreacionit - Bashkia Tiranë:

Lajmërojmë gjithë frekuentuesit e Parkut të Madh të Liqenit Artificial në Tiranë se brenda parkut janë rreth 1000 pemë që paraqesin problem dhe rrezikshmëri për rënie, këputje ose rrëzim komplet. APR po evidenton listën dhe ka nisur puna për marrjen e masave për këtë problem (duke informuar K.T. e Bashkisë Tiranë dhe duke ndërhyrë). Barra e këtij problemi të trashëguar nga mosmirëmbajtja siç duhet e parkut na gjen pa mjetet e teknologjinë e duhur, pa infrastrukturën e pa fondet që kërkohen.

Alarm – Kolonitë e Bletëve Drejt Zhdukjes

“Nëse bletët do të zhdukeshin, pas katër vjetësh do të vinte fundi i gjithë njerëzimit” thotë një shprehje që i atribuohet Albert Einstein-it. Shkencëtarët as nuk e vënë në dyshim fatin e errët të njerëzimit, nëse bletët do të vdisnin. Deri më tani humbjet alarmante të kolonive të bletëve janë konsideruar shpesh si një katastrofë e heshtur për njerëzimin. Në vitet 2000, ekspertët vunë re një ulje të ndjeshme të zgjojeve dhe reduktim të numrit të bletëve në Europë, me 20%. Humbjet e regjistruara të kolonive të bletëve për 2014 ishin 23 përqind, 7 pikë më pak se mesatarja 2005-2013.

Alarmi i sizmiologëve: Tërmeti i madh po vjen

Ngjarjet e para në filmin 2012 mund të bëhen realitet. Këtë herë nuk është parashikim i Mayave të lashtë, por alarm i një grupi sizmiologësh me famë ndërkombëtare. “E çara e San Andreas është bllokuar, e mbushur dhe e gatshme që të shpërthejë”, kanë bërë të ditur studiuesit në Konferencën Kombëtare të Tërmeteve në Long Beach, Kaliforni. E çara (një frakturë e litosferës së Tokës) lëvizi në mënyrë të konsiderueshme në vitet 1857 dhe 1906, pastaj më pak në vitin 1989, gjithmonë me pasoja shkatërrimtare, dhe “është në një fazë qetësie prej shumë kohësh”, thotë Thomas Jordan, drejtor i Qendrës së Tërmeteve të Kalifornisë së Jugut.

Dy përmbytje në më pak se dy muaj - A është kjo një këmbanë alarmi për të gjithë?

Për të dytën herë radhazi, brenda dy muajsh, Vjosa vërshon dhe përmbyt fusha, shtëpi dhe rrezikon jetë njerezish. A është kjo një këmbanë alarmi për t'u marrë seriozisht me shkaqet që sjellin këtë përmbytje, që nga keqmenaxhimi I shrytëzimit të inerteve e deri tek mungesa e kanalizimeve në zonë? A mund të bëhet më shumë nga gjithsecili prej nesh, shumë kohë përpara se shirat të fillojnë e jo të bëjmë show mediatik në ditën kur nuk mund të bëjë askush asgjë, përveç forcave madhore?

Gramsh, pranë banesave 20 ton mbetje plumbi dhe zhive

Rreth 20 tonë mbetje të rrezikshme të uzinës së dikurshme të prodhimit të baterive në Gramsh, prej më shumë se 5 vitesh, janë depozituar në një magazinë e cila jo vetëm nuk plotëson asnjë prej standardeve të ruajtjes së lëndëve të rrezikshme, por për më tepër është në mes të një zone të banuar në periferi në qytetit. Banorët nuk e dinë se çfarë rreziku u kanoset por specialistët japin alarmin për rrezikshmërinë e tyre.

Korsitë e biçikletave me projektim lazeri në rrugët e New York-ut

“Citi Bike” synon ta bëjë edhe më të sigurtë ndarjen e korsive të biçikletave në qytetin e New York-ut, duke vendosur drita sigurie laser. Këto drita projektojnë një biçikletë të gjelbër të ndritshme 20 metra përpara, duke i bërë më të dukshme shenjat çiklistike për shoferët dhe këmbësorët gjatë natës.

Shkodër, banorët pranë lumit Kir të rrezikuar e të pambrojtur

Prej 25 vitesh dhjetëra familje kryesisht nga zonat e thella të Dukagjinit kanë zbritur në qytetin e Shkodrës për një jetë më të mirë. Një prej zonave ku janë vendosur është lagja “Skenderbeg” në afërsi të brigjeve të lumit Kir pranë shinave të trenit. Edhe pse kanë 25 vite aty dhe shumë prej tyre paguajnë rregullisht taksat, vuajnë për shumë probleme. Kanë një mungesë të theksuar të infrastrukturës, amortizim të rrjetit elektrik por edhe mungesën e ujit të pijshëm. Një realitet i hidhur me të cilin përballen çdo ditë.

Studimi i antropologes, 3 rreziqet që i kanosen njerëzimit

Cilët janë tri rreziqet që i kanosen njerëzimit? Kësaj pyetje është munduar qe t’i japë një përgjigje Jane Goodall, antropologe e njohur që për më se 40 vite ka studiuar jetën shoqërore të shimpanzeve dhe njëkohësisht autore e librit “Reason For Hope”. Vizioni i saj në pamje të parë duket më shumë se utopik, por në fakt disa ndryshime drastike për Planetin tonë aktualisht janë në zhvillim që tani, shkruan bota.al. 1.Njerëzit do të lënë shtëpitë e tyre.