sherbimi pyjor

93 vjetori i krijimit të Shërbimit Pyjor Shqiptar

Më 27 Janar të vitit 1923 u miratua ligji i parë mbi pyjet dhe kullotat, për këtë arsye u vendos që 27 Janari të jetë dita e ''Shërbimit Pyjor Shqiptar'' e cila për herë të parë u kremtua në vitin 1998. Miratimi i këtij ligji njihet si një nga kontributet më të vlefshme në historinë e pylltarisë. Ligji i parë për pyjet dhe kullotat, merr vlerë veçanërisht për mbështetjen e tij për qeverisjen e pyjeve në bazë të parimeve të zhvillimit të qëndrueshëm, parim bazë dhe i përhershëm për mirëmenaxhimin e pyjeve dhe ruajtjen e ekuilibrave natyrore.

Është koha të dëgjojmë këmbanat!

Federata Kombëtare e Pyjeve dhe Kullotave Komunale ka vite që ngre shqetësimin e shkatërrimit të pyllit shqiptar, duke iu drejtuar me rezoluta autoriteteve më të larta drejtuese të shtetit. Një zë vazhdimisht i humbur në shkretirën e shurdhërisë së politikanëve, që në 27 vitet e pas komunizmit nuk arritën qoftë ti japin vendit një ligj për pyllin shqiptar. Kush ka sy e veshë, kush gjykon për mjedisin ku lind e jeton, lëviz e sheh nëpër Shqipërinë tonë të vogël, apo thjeshtë informohet sadopak nga media, e ka bindjen që mbulesa e gjelbër e tokës tonë është dobësuar e pakësuar së tepërmi si nga prerja, zjarret, kullotja ashtu edhe gërmimet e gërryerjet.

Fjala e ministrit Koka për 93 vjetorin e Shërbimit Pyjor Shqiptar

Në faqen e tij zyrtare në rrjetin social Facebook, kreu i Ministrisë së Mjedisit, Lefter Koka është shprehur sot për 93 vjetorin e Shërbimit Pyjor Shqiptar me mirënjohje për punën e pionerëve të këtij shërbimi dhe e cilëson atë si busull për politikat që duhet të ndjekë institucioni që ai drejton. Postimi i plotë vijon si më poshtë:

Të dashur miq,

Sot është një ditë e shënuar në pylltarinë shqiptare! 93 vite më parë u krijua Shërbimi Pyjor Shqiptar.

Klosi: Asnjë amnisti për mjedisin, kompanitë do të paguajnë detyrimi

Në 95 -vjetorin e themelimit të Shërbimit Pyjor Shqiptar, Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Z. Blendi Klosi lancoi Planit Kombëtar të Gjelbërimit të Shqipërisë. Pasi përshëndeti dhe vlerësoi punën e qindra veteranëve dhe inxhinierëve të pyjeve ndër vite ministri Klosi tha se prej ditës së sotme do të fillonte zbatimin e mbjelljes së 20 milionë e 200 mijë pemëve deri në vitin 2020 si një përpjekje për të zhbërë dëmin e 27 viteve të fundit.

Përshëndetja e Vezir Muharremaj në 93 vjetorin e Ditës së Shërbimit Pyjor të Shqipërisë

Fjala përshëndetëse e Prof.Dr.Vezir Muharremaj

Të dashur pylltarë,

Në emër të shoqatave të përdoruesve të pyjeve e kullotave komunale, federatave rajonale dhe Federatës Kombëtare të PKK, ju uroj përzemërsisht Gëzuar nga mot 27 Janarin, Ditën e Shërbimit Pyjor të Shqipërisë. Falënderoj Shoqatën e Specialistëve të Pyjeve dhe Kryetarin e saj, Z. Kolë Malaj, për organizimin e kësaj feste, si dhe vitet e kaluara, duke shpresuar që në të ardhmen këtë aktivitet ta organizojë më gjerë Ministria e Mjedisit.

Procesionarja e pishës luftohet me insekte grabiqarë parazitarë

Profesori i Universitetit Bujqësor të Tiranës pranë Fakultetit të Shkencave Pyjore Dr Ramiz Metaliaj ka hartuar një projekt kombëtar për kontrollin biologjik të Procesionares së pishës. Pas një sërë studimesh dhe bazuar edhe në eksperiencat më të mira ndërkombetare, ai konkludon se kontrolli biologjik i popullatave të Procesionares së pishës realizohet duke perdorur insekte grabitqare dhe parazitare të saj deri në vëndosjen e gjendjes ekuilibër biologjik të kesaj specieje dëmtuese me speciet e tjera të konsideruar si armiq natyror të saj, në ekosistemet me domonancë të Pishës së zezë.

Pronësia mbi pyjet dhe politikat pyjore shqiptare në 27 viteve të fundit

95-vjetori i Shërbimit Pyjor në Shqipëri 

Sot natyra dhe mjedisi është një çështje ndërkombëtarë, e gjithë bota përballet me probleme të mëdha të ngrohjes globale. Shumë herë më të mëdha janë problemet e mjedisit në vendin tonë. Vetëm vitet e fundit janë shkatërruar mbi 200 mijë hektarë pyje dhe shume pak hektarë janë pyllëzuar.

Vështirësitë e qeverisjes së pyjeve në nivel vendor, aktorët takohen për një menaxhim më të mirë

Katundi i Vjetër është një fshat i vogël në Njësisë Administrative Rubik, pjesë e Bashkisë Mirditë. Ky fshat edhe pse jo shumë i njohur nga të gjithë, është i pasur me bukuri natyrore dhe ruan tradita shumë të mira për mbrojtjen dhe zhvillimin e këtyre bukurive. Rrugës për në fshat vihet re që pyjet dhe burimet natyrore janë ruajtur me fanatizëm nga vetë banorët. Kryetari i fshatit tregon që kanë trashëguar brez pas brezi sipërfaqe të caktuara pyjesh të cilat janë ndarë mes familjeve në fshat dhe secili mbron dhe përdor pjesën e vet.