shkaterrim

Masivi pyjor i Munellës, mjerim i shkaktuar nga toleranca e vetë shtetit

Masivi pyjor i Munellës, dikur i konsideruar si pasuri kombëtare dhe i vënë nën mbrojtje, sot lëngon në fatin e vet të hidhur. Shkatërrimi prej 25 viteve duket se tashmë është i pandalshëm, ndërsa ditët e fundit përpara shpalljes së Moratoriumit, të njoftuar nga Qeveria shqiptare duket se po i nxjerrin fundin Munellës, kësaj pasurie të madhe kombëtare e cila sa vjen e shkatërrohet, duke lënë pas kujtimet e bukura të së shkuarës. Munella e njohur jo vetëm për pasurit e nëntokës së pasur me polimetale, në inventarët e Shtetit njihej dhe për pasuritë pyjore, strehë e shumë kafshëve të egra si asnjë masiv tjetër i Shqipërisë.

Përfitime nga ripërtëritja e tokës së shkatërruar

Në të gjithë botën, një sipërfaqe më e madhe se gjithë Amerika e Jugut është shpyllëzuar, shkatërruar apo kripëzuar. Një raport i ri thotë se përmirësuar i kësaj sipërfaqe toke të shkatërruar mund të sjellë përfitime. Këto depozita uji nga kompania “Land Life” ndihmojnë që farat të mbijnë në zona të thata. Kompania “Fresh Coast Capital” përdorë vetë natyrën për të pastruar ndotjet.

Si po e ndryshon rrotullimin e Tokës një digë hidroelektrike në Kinë

Ndërtimi i një digë në Kinë që u siguron qytetarëve një burim energjie të pastër dhe shumë të nevojshëm, mund të jetë shkatërrimtar për mjedisin. Për më tepër, furnizimi me ujë i digës është e mjaftueshme për të ndryshuar rrotullimin e Tokës. Që nga shpallja e projektit prej 30 miliardë dollarësh, zyrtarët kinezë janë përballur me shqyrtim të madh nga të dy shkencëtarët dhe aktivistët e mjedisit. Shumë besojnë se diga përfundimisht do të rezultojë në katastrofë.