Shkup

Ajri i ndotur në Tetovë, Shkup, Manastir dhe Kërçovë

Në Tetovë, komunat e Shkupit, Manastir dhe Kërçovë sot në mëngjes ajri është i ndotur. Stacionet matëse të Ministrisë së Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor regjistruan në Tetovë përqëndrime të grimcave PM10 nga 226 mikrogramë, në Manastir 138 dhe në Kërçovë 114. Nga komunat e Shkupit, përqëndrime më të larta janë matur në qendër, 197, në Gazi Babë 146, Lisiçe 143, afër rektoratit 135. Mbi normat maksimalisht të lejuara matjet kanë rezultuar në Veles 92 mikrogramë dhe Koçan 63 mikrogramë në metër kub.

Maqedonia “punëson” dronë për të identifikuar ndotësit më të mëdhenj

Ndotja e ajrit duket se nuk është një problem vetëm shqiptar, por një çështje që shqetëson më së shumti pjesën më të madhe të vendeve rajonale. Madje në këtë aspekt Shqipëria mund të thuhet se është në pozita të mira, të paktën po ta krahasosh me qytete të tilla si Shkupi në Maqedoninë fqinje. Media e njohur investiguese “BalkanInsight” i ka kushtuar një shkrim të posaçëm çështjes së ndotjes në Shkup.

Nesër fillon pastrimi i përgjithshëm i Shkupit

Bashkia e Shkupit në periudhën e ardhshme, do të zhvillojë një aksion të madh për pastrimin e rrugëve me qëllim uljen e ndotjes dhe i cili që do të realizohet në të gjitha komunat në qytet në periudhë prej 20 ditësh. Përveç ndërmarrjeve publike me mekanizimin e tyre, në këtë aksion do të angazhohen edhe personat e papunë si fuqi punëtore shtesë. Këto persona do të angazhohen në bashkëpunim me Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale dhe Agjencinë e Punësimit të Republikës së Maqedonisë.

Promovohet harta tematike e Parkut të Natyrës ”Gazi Baba” në Shkup

Në Parkun e Natyrës ”Gazi Baba” u mbajt promovimi i hartës tematike për këtë park, si pjesë e aktiviteteve të Bashkisë së Shkupit në ditën e tretë të Javës Evropiane të Lëvizshmërisë 2016. Pjesëmarrës në këtë aktivitet ishte edhe Koce Trajanovski, kryetar i Bashkisë së Shkupit, i cili deklaroi se edhe këtë vit Shkupi iu bashkangjit familjes së qyteteve evropiane të cilat e shënojnë këtë javë evropiane, përmes një numër aktivitetesh të ndryshme.

Shkup, ndotja e ajrit 5 herë mbi normat normale

Shkupi përsëri ka filluar të ketë problem me ajrin e pastër, stacionet matëse në komunën Karposh dhe Lisice sonte tregojnë se niveli i ndotjes së ajrit është shumë i lartë, ndërsa PM10 kancerogjene në Karposh sonte kanë arritur në 222 mikrogram në m3, në Lisice 229 në m3 që është thuajse pesë herë mbi normalen, nga 50 mikrogramët e lejuar në m3. Më shumë PM2.5 kancerogjene ka në Karposh ku ka arritur në 180 mikrogram në m3 që është nëntë herë mbi normalen, në qendër niveli i përmasave kancerogjene ka arritur në 90 mikrogram.

Shkupi në majën e listës botërore për ndotjen e ajrit

Qyteti i Shkupit ka prekur majën e listës botërore për nga ndotja e ajrit, duke lënë pas vetes qytetet Kalkuta të Indisë, Daka të Bangladeshit e shumë metropole tjera botërore të njohura për nga ndotja. Matjet në Shkup tregojnë 376 mikrogram grimca kancerogjene për metër kub, shifër kjo e cila është e mjaftueshme që kryeqyteti i vendit të rangohet në vendin e parë në nivel botëror. “Të dhënat zyrtare të ministrisë së Ambienti Jetësor flasin për nivele alarmante të ndotjes së ajrit. Më e rëndë gjendja paraqitet në komunat e Shkupit dhe në qytetin e Kumanovës.

Shkupi ofron transport publik falas për të luftuar ndotjen

Autoritetet bashkiake në kryeqytetin e tejndotur të Maqedonisë janë duke iu ofruar banorëve përdorimin pa pagesë të transportit publik, si incentivë për të zvogëluar përdorimin e makinave. Përqendrimet e grimcave toksike ajrore në Shkup kanë qenë rreth 20 herë mbi vlerat e sigurta në 10 ditët e fundit. Autoritetet shëndetësore maqedonase thonë se qyteti i rreth 750,000 banorëve tani është kryeqyteti më i ndotur në Evropë, ku cilësia e keqe e ajrit fajësohet për vdekjen e parakohshme të 1300 njerëzve çdo vit. Problemi i atribuohet kryesisht përdorimit të gjerë të sobave me dru dhe trafikut rrugor.

Tjetër tërmet gjatë natës, Shkupi nuk gjen prehje

Shkupi goditet sërish nga tërmeti, panik tek qytetarët. Nuk ka të mbaruar frika dhe paniku në tërmetet në Shkup. Qytetarët prej tre ditësh rrinë me frikën që do të goditen nga tërmeti. Një tërmet i ri me magnitudë 3.0 ballë i shkallës Rihter ka goditur Shkupin në orën 1:32 minuta. Tërmeti ka qenë me thellësi prej 5 kilometra dhe me epiqendër rreth 6 kilometra larg Shkupit. Një valë tërmetesh goditur Shkupin që prej ditës së dielë kur u shënua një tërmet prej 5.3 shkallë Rihter.