shpella e Trenit

Shpella e Trenit në Devoll, rrezikon të humb vlerat e saj historike dhe turistike

Ndodhet në pjesën perëndimore të liqenit të Prespës së Vogël në zonën e Devollit dhe daton nga viti 6000 p.e.s. Shpella e Trenit është studiuar për vlerat e saj historike dhe natyrore. Shpella e Trenit në rrethin e Devollit, një vlerë e trashëgimisë historike në rajonin juglindor, është marrë në mbrojtje nga pushteti vendor me qëllim ruajtjen nga dëmtimi si pasojë e aktivitetit privat të guroreve në afërsi të saj. Mendohet se kjo shpellë ka qenë banuar që në lashtësi,gjë që vërtetohet nga pikturat murale prehistorike me skena gjahu në brendësi të saj.