siguri ushqimore

"Apartejd ushqimor" në radhët e BE-së?

BE-ja do të vërë në dispozicion 1 milionë euro për përmirësimin e analizave për prodhimet ushqimore, pas ankesave të një sërë shtetesh evropiano-lindore anëtare të BE-së për "një apartejd ushqimor" në radhët e BE-së, Bashkimi Evropian bëri disa propozime për rritjen e cilësisë së prodhimeve ushqimore në këto vende. Në një takim të liderëve të Polonisë, Hungarisë, Republikës Çeke dhe Sllovakisë në të cilin mori pjesë edhe komisionerja e BE-së për mbrojtjen e konsumatorëve, Vera Jourova, u tha se BE-ja do të përmirësojë testet për të konstatuar nëse ka dallimeve mes produkteve që ofrohen në lindje dhe perëndim të Evropës.

"Siguria ushqimore, ka mungesë të laboratorëve të certifikuar në vend"

Një nga kapitujt që do të duhet të negociohet për zgjidhje në këto kohë është edhe siguria ushqimore. Ekspertët thonë se kjo është një çështje e rëndësishme, pasi mund të çojë deri në mbylljen e aktiviteteve. Për qeverinë, qëllimi është sigurimi i monitorimit të plotë të zinxhirit nga ferma në tavolinë. Siguria ushqimore është një nga barrierat më të mëdha tregtare për eksportet shqiptare. Nëse ajo do të arrihet të pranohet nga BE-ja, atëherë janë të gjitha shanset për të diversifikuar dhe për të rritur eksportet, si dhe do të ndihmonte ekonominë të orientohej nga përpunimi.

“Benzoal në qumësht? Ushqimet kontrollohen rigorozisht”

Nisur nga lajmet e ditëve të fundit për probleme të supozuara me disa produkte ushqimore në Shqipëri, siç janë Benzoali në industrinë e përpunimit të qumështit dhe konservuesit në industrinë e përpunimit të mishit, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit garanton konsumatorët shqiptarë se të gjitha produktet ushqimore kontrollohen në mënyrë rigoroze. Lidhur mbi praninë e supozuar të shtesave kimike në trajtë stimulantesh në mish dhe të konservuesit Benzoal në qumësht, AKU-ja shprehet se nuk përdoren dhe nuk ka prani të këtyre lëndëve në prodhimet vendase. “Prodhimi gjurmohet dhe kontrollohet që në origjinë dhe derisa mbërrin te konsumatori.

“Fiks Fare”, skandal me sigurinë ushqimore

“Fiks Fare” ka pasqyruar vazhdimisht problematikën e therjes dhe tregtimit të mishit të bagëtive në rrugë. Edhe pse ligji e ndalon në mënyrë kategorike, ky fenomen vazhdon të jetë ende i pranishëm në vendin tonë. Sot gjendja paraqitet e njëjtë, teksa produktet e mishit shiten lehtësisht në kushte të papërshtatshme higjieno-sanitare. Kontrolli veterinar mungon sërish nga inspektorët e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit. “Fiks Fare” iu është rikthyer vëzhgimeve në disa zona problematike.

Abuzimi me mishin, AKU ndëshkon subjektet

Edhe pse në tregje, apo pikat e shitjes së mishit zhvillohen kontrolle të vazhdueshme për kushtet ku tregtohet apo cilësine e tij, disa subjekte abuzojnë në periudha të ndryshme. Autoriteti Kombëtar i Ushqimit në Qarkun e Tiranës thotë se deri në këtë periudhë të vitit janë marrë masa për disa subjekte, ndërsa abuzimet më të mëdha bëhen në rastet e festave, kur mishi përdoret në masë nga konsumatorët. “Kemi konfiskuar rreth 281 kilogramë mish që është asgjësuar në landfill. Janë penalizuar rreth 12 subjekte dhe janë mbyllur 19 të tilla për mungesën e kushteve.

Agrobiznesi: Hetim abuzuesve, prodhimet janë të pastra

Pas denoncimeve konkrete në emisionin “Fiks Fare”, ku fermerë përdorin sasi të mëdha stimulantësh dhe hormonesh për pjekjen e fruta-perimeve, Këshilli i Agrobiznesit Shqiptar dënon publikisht këto raste dhe kërkon hetimin deri në fund të personave përgjegjës. “Këto veprime janë të dënueshme nga ana jonë si Këshill Agrobiznesi dhe në të njëjtën kohë janë të verifikueshme nga organet. Duhet të veprojnë menjëherë dhe nuk duhet të neglizhojnë”, deklaron Agim Rrapaj, nga KASH. Por këshilli që përfaqëson fermerët kërkon që këto raste të mos përgjithësojnë të gjithë prodhimin bujqësor vendas.

Aksioni i AKU, pas thertoreve edhe në zonat e fshehta

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, përveç masave për displimimin e therjes së kafshëve dhe tregtimit të mishit, gjatë të cilit u mbyllën 94 thertore, ka në qendër të vëmendjes edhe parandalimin e therjes së kafshëve në vende ilegale, të fshehta, apo kushtet e tregtimit dhe ruajtjes së mishit. Për sa më sipër, vetëm 4 ditët e fundit, janë zbuluar e penalizuar disa subjekte, që në mënyrë të fshehtë thernin kafshë dhe i tregtonin në dyqanet e tyre, ndërsa janë marrë masa edhe për parandalimin e tregtimit të peshkut dhe produkteve të tjera në kushte të papërshtatshme.

AKU bllokon 26 ton mish pule nga Brazili, kishin bakterin salmonele

Pas skandalit me mishin e importuar nga Brazili, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka bllokuar një sasi prej 26 ton mish pule pasi kishte prezencë të bakterit Salmonele Spp. Mish i pulës i cili importohej nga firma AMG, para se të hidhej në treg i është nënshtruar analizave nga ISUV ku nga përgjigjet ka rezultuar se ishte i rrezikshëm për shëndetin për shkak se Salmonela SPP ka qenë në nivele më të larta nga sa e parashikon ligji. Salmonela SPP është një lloj bakteri i cili shkakton disa sëmundje tek njeriu.

AKU gjobit 119 biznese, nuk garantuan sigurinë për mishin

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka vijuar kontrollet në të gjithë vendin për garantimin e sigurisë ushqimore. Janë ushtruar kontrolle në subjekte që tregtojnë mish që importohet, por edhe në biznese që tregtojnë mish që vjen nga tregu vendas. Kontrollet janë fokusuar në markete, dyqane dhe çdo subjekt tjetër. Nga 880 inspektime, janë marrë masa gjobë dhe paralajmërim për 119 subjekte. Gjobat janë vendosur për mosplotësimin e kushteve higjieno-sanitare, tregtimi jashtë kritereve të përcaktuara nga ligji, apo edhe për mungesë dokumentacioni. Gjithashtu ndaj 8 subjekteve është marrë masa ‘Bllokim aktiviteti’ për shkak se nuk plotësonin kushtet për sigurinë ushqimore.

AKU kontrolle për festën e Pashkëve, masa 258 subjekteve, vendosen 6.4 milionë lekë gjoba

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka kryer kontrolle në dyqanet e mishit dhe në subjektet e tjera që tregtojnë produkte ushqimore. Ky aksion kishte në fokus kontrollin e subjekteve që tregtojnë mish, duke qenë se ditën e nesërme është Festa e Pashkëve dhe konsumi i mishit rritet. Nga 625 kontrolle në të gjithë vendin janë bllokuar 17 subjekte, pasi kishin mungesë të kushteve higjieno-sanitare, ndërkohë që janë marrë masa “Gjobë” dhe “Paralajmërim” për 241 biznese të tjera. Inspektimet janë fokusuar edhe në dyqanet ushqimore, por edhe te produkteve që vijnë nga jashtë vendit.

AKU mbyll 28 thertore në 3 ditë: Ndëshkim abuzuesve

Pas paralajmërimit të kryeministrit Rama për organizimin e theroreve, AKU ka marrë masa duke mbyllu 28 thertore në 3 ditë. Shkak për masat e bllokimit mosplotësimi i kushteve higjeno-sanitare. Prej tre ditësh, drejtoritë rajonale kanë përqendruar punën e tyre në kontrollin e pikave të therjes, si dhe njësitë e tregtimit të mishit. Si rezultat, nga 29 inspektime të kryera për këtë qëllim, janë mbyllur 28 pika therjeje në të gjithë vendin, ndërsa për një subjekt, është lënë detyra për plotësimin e disa kushteve.

AKU: Importi i mishit nga Brazili konform standardeve të sigurisë ushqimore

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) konfirmon se prodhimet e mishit që importohen nga Brazili janë të çertifikuara dhe konform standarteve të sigurisë ushqimore. Në një njoftim për shtyp, AKU bën të ditur se, për periudhë nëntor 2016 – mars 2017 janë importuar nga Republika Federale e Brazilit drejt Shqipërisë, vetëm ngarkesa me mish pule dhe derri, që plotësonë kërkesat e legjislacionit në fuqi për ushqimin dhe kërkesat e marrëveshjes “ Mbi importin e mishit nga Republika Federale e Brazilit “ e arritur midis Autoriteteve të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës Federale të Brazilit.

Alarm në Evropë, Brazili ka eksportuar mish të kalbur

Tre impiante të përpunimit të mishit janë mbyllur dhe 21 të tjerë janë nën kontrollin e autoriteteve në Brazil si pasojë e një hetimi që ka zgjatur 2 vite dhe është shtrirë në 6 shtete të Brazilit, autoritetet kanë zbuluar se prej vitesh disa nga kompanitë më të mëdha të përpunimit të mishit në vend eksportojnë mish të kalbur. Deri në këto momente janë arrestuar nën akuzën e korrupsionit 33 zyrtarë, të cilët dyshohet se kanë dhënë certifikimin e qeverisë pasi kanë marrë rryshfet nga kompanitë që janë nën hetim. Midis kompanive të cilat janë nën hetim është edhe JBS, eksportuesja me e madhe e mishit të viçit në botë, si dhe BRF eksportuesja më e madhe e mishit të pulës.

Alarmi nga zyra për mbrojtjen e konsumatorit: Ushqimet e skaduara në Tiranë dërgohen në rrethe

Konsumatorët shqiptarë gjithmonë e më shumë të pasigurtë për ushqimet që konsumojnë duket se janë ndërgjegjësuar më shumë për të denoncuar rastet e konstatuara të ushqimeve të skaduara. Sipas zyrës per mbrojtjen e konsumatorit zgjidhje për të garantuar sigurinë ushqimore është funksionimi i organeve kopetente si dhe vetingu për të vendosur në detyrë ekspertë dhe jo militantë. Pavarësisht se para mbërritjes në tavolinat e konsumatorëve ushqimet kalojnë në një serë hallkash duket se ende këto të fundit nuk funksionojnë si duhet.

Alarmi, vezët e infektuara i afrohen Shqipërisë

Shqipëria, ende e papërgatitur për të marrë masa për sigurinë ushqimore dhe mbrojtjen e konsumatorëve Autoritetet italiane kanë sekuestruar 92 mijë vezë të infektuara. Italia, duke qenë vend fqinj me ne, rrit alarmin për rrezikun e madh që këto vezë të kenë hyrë edhe në Shqipëri. Shteti shqiptar dhe institucionet përkatëse duhet të kontrollojnë vezët e importuara këtë muaj. Duhet të bëhet një monitorim i rreptë për të mos lejuar që këto vezë të infektuara të shkojnë te konsumatori.

Ambasada braziliane: Embargoja e importit të mishit për Shqipërinë ishte një gabim

Pas shqetësimit të ngritur nga disa prej anëtarëve të Albanian Food Industry për bllokimin e importit të mishit nga Brazili, Alban Zusi, drejtor ekzekutiv i AFI, zhvilloi një takim me ambasadorin e Republikës së Brazilit në Shqipëri, z. Jorge Ramor dhe këshilltaren, znj. Carmen Collor. Nga ana e Ambasadorit dhe Këshilltares u vlerësua interesi i AFI-t në këtë çështje dhe u pranua që pas letrave të AFI-t drejtuar ambasadës braziliane, këta të fundit ishin vënë në lëvizje dhe kishin kuptuar se embargo e mishit për Shqipërinë ishte një gabim.

Analizat - Skandali i vezëve të prekura nga instekticidi Filpronil mbërrin në Itali

Skandali i vezëve të importuara nga Holanda e të prekura nga insekticidi Filpronil konfirmohet se ka mbërritur në Itali. Pas kontrollove e analizave të kryera nga Ministria italianae e Shëndetësisë ndër 114 kampione vezësh, dy prej tyre kanë rezultuar pozitive me insekticidin Fipronil, i cili është një anti parazitar i përdorur në fermat e shpendëve në disa vende europiane. Në Itali ky lloj insekticidi është i ndaluar. Sipas Ministrisë italiane të Shëndetëisë, kontrollet janë kryer para datës 15 gusht e gjatë ditës së sotme kanë mbërritur përgjigjet e analizave që kanë konfirmuar dy kampionë pozitivë të vezëve të importuar nga Holanda.

Andrologu Evin Dani: Ndotja e ajrit rrit mundësitë për infertilitet

Gjatë 20-30 viteve të fundit ka filluar të ketë një shqetësim në drejtim të kabinetit të mjekëve andrologë për arsye se ka një tendencë në ulje të numrit dhe cilësisë së spermatozoideve duke rrezikuar dhe rritur përqindjen e çifteve pa fëmijë. Deri diku mund të themi se jemi futur në një gjendje alarmi, pasi më parë numri total i çifteve pa fëmijë arrinte tek 10-12%, ndërsa sot kjo shifër vlerësohet ta ketë kaluar 15%. Një rol të rëndësishëm në rritjen e kësaj shifre ka dhe efekti serë/ndotja e ambientit. Studime të shumta kanë treguar se kjo shifër është shumë herë më e lartë në vendet në zhvillim se sa ato të zhvilluara.

Ankesat për ushqimet: Skadencat, helmimet, uji i ndotur…

Konsumatori shqiptar vazhdon të përballet me produkte ushqimore të pasigurta. Stina e nxehtë nxjerr më shumë në pah problematikën ushqimore. Hasan Stafa ka 20 vjet që merret me mbrojtjen e konsumatorit dhe rrjedhimisht është përballur me ankesa nga më të ndryshmet. “Për helmime ushqimesh, për ndotje uji, për produkte që skuqen në rrugë, për tregjet e pakontrolluara në gjithë Shqipërinë”, shpjegon Stafa.

BE do detyrojë kompanitë të mos e trajtojnë Europën Lindore si “kazanin e plehrave” ushqimore

Presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker tha se ushqimet në dukje identike, por me përmbajtje ] jo të njëjtë, nuk duhet të shiten në Europën Lindore, duke u rreshtuar në krah të atyre që mendojnë se kjo praktikë çon në diskriminim, shkruan agjencia Reuters. Kjo çështje kërkon një zgjidhje të menjëhershme për anëtarët lindorë të Bashkimit Europian, të cilët tashmë e ndjejnë frikën e humbjes së influencës në BE, pasi Gjermania, Franca dhe të tjera shtete perëndimore e konsiderojnë integrimin më të ngushtë.