Skavica

Prodhimi i energjisë në Drinin e Zi. Bie varianti i parë i Skavicës

Mes projekteve për prodhim të energjisë në Drinin e zi, kompania konsulente për qeverinë tonë, ‘Sogreas’ hedh poshte variantin e parë, HEC-in e Skavicës me një digë me lartësi 441 metra. Ministria e Energjisë dhe Industrisë organizoi sot një tryezë me donatorët mbi potencialin e shfrytëzimit të Drinit të Zi. Në këtë takim ishin të pranishëm përfaqësues nga Banka Botërore, Banka gjermane KfW, SECO, GIZ, EBRD, Bashkimi Evropian, Koperacioni Italian dhe UNDP. Në tryezë u prezantua studimi i hartuar nga studio franceze ‘Sogrea’.

Protestojnë banorët e Katundit të Ri në Dibër, kundërshtojnë Skavicën

Banorët e fshatrave që dëmtohen nga ndërtimi i hidrocentralit të Katundit të Ri dolën sot dhe protestuan pikërisht në vendin ku firma turke do të ndërtojë Digën e Hidrocentralit tek Ura e Katundit të Ri. Ishin qindra banorë të zonës, mes tyre edhe fëmijë, ato që kishin dalë për të kundërshtuar këtë vendim të qeverisë, pa transparencë dhe pa pyetur banorët e zonës, që preken prej tij. Dëmi që shkaktohet nga ndërtimi i Skavicës dhe Katundit të Ri është i pa llogaritshëm. Kryetari i Shoqatës së luginës së Drinit të Zi, Nazmi Drizi u kujtoi dibranëve se qeveria nuk ndërton rrugën e Arbrit.

Skavica është fjalë e dibranëve jo e politikanëve

Skavica është vënë në gojën e politikanëve si dhëmb i tridhjetë e shtatë. Lakohet në të gjitha rasat, gjinitë, në njëjës dhe shumës, deri në marramendje. “Sikur aksiomat gjeometrike të preknin interesat e njerëzve ata do ti përgënjeshtronin”. Nuk e di pse më erdhi kjo shprehje fiksuar që në rininë time nga një mendim filozofik, tek shikoja një sekuencë filmike televizive të Spahiut të një partie politike në pozicionin e gjelit në majë të grumbullit të plehut. Spahiu në krye të një tabori me një uniformë të çuditshme, diku si turke (nga xhaketat e mbërthyera deri në fyt) e diku si balliste (nga shqiponja mbi qeleshe) flet për Skavicën.