Slloveni

Holandë: Gjykata Ndërkombëtare i jep të drejtë Slovenisë për të patur akses në ujërat ndërkombëtare

Gjykata e Përhershme e Arbitrazhit i dha ditën e djeshme, më 29 qershor Slovenisë të drejtën për të patur akses në ujërat ndërkombëtare pavarësisht pretendimeve të Kroacisë, duke ndërhyrë në një mosmarrëveshje të gjatë detare mes dy shteteve fqinjë. “Pritet të përcaktohet një pikë strategjike bashkuese duke krijuar një zonë mes hapësirës detare slovene dhe ujërave ndërkombëtare”, deklaroi kryetari i Gjykatës, gjyqtari Gilbert Guillaume, duke i garantuar Kroacisë kontrollin e një pjese të Gjirit të Piranit, zanafilla e konfliktit.

Sllovenia, vendi i parë i BE që siguron të drejtën për ujë të pijshëm në Kushtetutë

“Çdokush ka të drejtën për të patur qasje në ujë të pijshëm,” shkruhet tani në Kushtetutën e Sllovenisë. “Burimet ujore përfaqësojnë një të mirë publike që menaxhohet nga shteti. Burimet ujore janë primare dhe përdorimi i tyre duhet të jetë i qëndrueshëm për furnizimin e qytetarëve me ujë të pijshëm dhe familjeve me ujë dhe, në këtë kuptim, nuk është një mall tregu. " Ligji i ri nuk kaloi pa kontradikta; partia Demokratike Sllovene, e cila mbështet qendrën e djathtë sipas The Guardian, u shpreh se ligji ishte i panevojshëm, dhe ai është paraqitur vetëm për të fituar simpatinë e publikut, prandaj ata nuk votuan.