Tamare

“Shqipëria tjetër”, një përrallë mes maleve të Shqipërisë

Dikur, të kaloje Leqet e Hotit ishte një rrezik i vazhdueshëm. Rruga e pashtruar, mungesa e mbrojtëseve anësore dhe humnera e frikshme ishin udhëtare të pandara të çdo kalimtari, banori apo edhe turisti, që kërkonte të prekte Kelmendin. Sot duket sikur flasim për dy zona krejtësisht të ndryshme. Natyra e virgjër, historitë e shumta të kësaj zone ndikuan shënimet e udhëtares së famshme Edith Durham në fillimvitet 1900. Kur kalonte këtu, ajo e konsideronte kohën të ngrirë, shprehej e mahnitur nga gjithçka:

Në Tamarë të Kelmendit, atje ku gjithçka duket hyjnore

Nga Anila Dushi

Kelmendi, një nga zonat më të bukura të alpeve shqiptare, ka shënuar fillimin e sezonit turistik me Ditën e Turizmit Malor. Në të vërtetë, turizmi në këtë zonë është i hershëm, por vetëm këtë vit është bërë e mundur çelja zyrtare e një sezoni turistik që për një bashki si ajo e Malësisë së Madhe ka resurse të shumta të turizmit malor por jo vetëm. Razma, Boga, Këlmendi me fshatra si Lëpusha e Vermoshi, janë të njohura jo vetëm në Shqipëri për vlerat e turizmit malor, ndërsa nuk mund të lihet pa përmendur dhe turizmi ujor pasi liqeni i Shkodrës në një sipërfaqe të madhe lag brigjet e territorit të kësaj treve.