teleskop

Ndërtimi i teleskopit më të madh në botë, evakuohen 9110 banorë

Kina pritet të zhvendosë rreth 9110 banorë nga provinca e Guizhou, për t”i lënë vend ndërtimit të atij që pritet të jetë teleskopi më i madh në botë. Sipas agjensisë së lajmeve Xinhua, evakuimi i njerëzve ishte i nevojshëm, në mënyrë që të krijohej një mjedis i volitshëm i valëve elektromagnetike. Qeveria kineze ka marrë përsipër të shpërngulë banonët deri në fund të shtatorit, ndërsa atyre do t’u jepen në dispozicion 1838 dollarë, për vështirësitë e strehimit. Ndërtimi i teleskopit ka filluar që në mars të viti 2011 dhe pritet të përfundojë në shtator. Ky projekt pritet të thyejë rekordin si radio-teleskopi më i madh në botë.