uraniumi

Nëntoka e Nimçës dhe uraniumi vrasës

Nga Azem Parllaku

Në muajin prill 2015, Presidenti i Republikës Nishani kreu një vizitë në komunën e Shishtavecit, në Kukës. Kjo vizitë më shumë kishte për qëllim, thirrjen e Presidentit drejtuar komunitetit të kësaj komune, e atij të komunave përreth, për të mos e braktisur vendin e tyre, kjo për faktin se ishte shtuar numri i azilkërkuesve nga ky komunitet, kryesisht në Gjermani dhe Austri. Në fakt fshatrat e kësaj komune janë bjerrur me kohë. Kryesisht të rinjtë kanë emigruar shumë më herët, tashmë ata janë në vetvete një komunitet i shëndetshëm në Angli.

Studimi: Përdorimi i lëvores së karkalecave, një mjet i mirë për nxjerrjen e uraniumit nga oqeani

Për shumë njerëz nuk ka kombinim më të mirë se sa një tas me karkaleca të freskët, pak gjalpë të shkrirë dhe një fetë e trashë limoni. Tani studiuesit kanë gjetur një përdorim tjetër për butakët, përdorimin e lëvores së tyre për të korrur uraniumin nga oqeani. Zbuluar në vitin 1789 nga kimisti gjerman Martin Klaproth, uranium përdoret sot në termocentralet bërthamore në mbarë botën. Nga Kanadaja në Kazakistan, minierat po e nxjerrin atë në një shkallë të madhe.