Vjosa

“Zemra Blu e Europës në rrezik nga një ‘atak’ në zemër, do ndërtohen 2.800 hidrocentrale”

Nëse dikush mendon për Ballkanin, i vijnë në mendje pushimet në detin e Mesdheut dhe luftërat e të shkuarës, por asnjëherë lumenjtë mahnitës. Në fakt, Zemra Blu e Europës shtrihet pikërisht në gadishullin e Ballkanit; aty ku dikush akoma mund të gjejë lumenjtë më të bukur të kontinentit. Dhe shumë pak njerëz dinë diçka rreth saj.

Alarmi, 540 hidrocentrale të reja buzë lumenjve e përrenjve

Numri i projekteve të hidrocentraleve që do të ndërtohen buzë lumenjve apo përrenjve, ka arritur në 540 në vendin tonë, ndërkohë që ekspertët ngrenë alarmin për ndikimin negativ të HEC-eve në mjedis. Në një intervistë për “Gazeta Shqiptare”, drejtori ekzekutiv i organizatës mjedisore Eco Albania, Olsi Nika tregon se qeveritë ndër vite kanë koncesionarizuar lumenjtë pa ndërtuar e konsultuar më parë një strategji të qartë e një koncept të zgjuar të balancuar të përftimit të energjisë.

Dy përmbytje në më pak se dy muaj - A është kjo një këmbanë alarmi për të gjithë?

Për të dytën herë radhazi, brenda dy muajsh, Vjosa vërshon dhe përmbyt fusha, shtëpi dhe rrezikon jetë njerezish. A është kjo një këmbanë alarmi për t'u marrë seriozisht me shkaqet që sjellin këtë përmbytje, që nga keqmenaxhimi I shrytëzimit të inerteve e deri tek mungesa e kanalizimeve në zonë? A mund të bëhet më shumë nga gjithsecili prej nesh, shumë kohë përpara se shirat të fillojnë e jo të bëjmë show mediatik në ditën kur nuk mund të bëjë askush asgjë, përveç forcave madhore?