vlore

Vlora me port gjigant jahtesh

Brenda disa muajsh, për herë të parë, anije të mëdha turistike mund të ankorohen në portin e Vlorës. Kryeministri ka inspektuar punimet për rehabilitimin e plotë të portit, i cili parashikohet të përfundojë brenda vitit, duke përfshirë thellimin e basenit aktual , ndërtimin e një sheshi kryesor mallrash dhe një terminali modern udhëtarësh, një investim ky prej 15 milionë eurosh. “Porti i Vlorës është konceptuar si pjesë e projektit të Lungomares, që vazhdon nga porti drejt Pyllit të Sodës.

"Shëtitorja" e Vlorës, projekti do të përfundojë në gusht

Këshilli Bashkiak i Vlorës diskutoi dje lidhur me projektin e ndërtimit të “Shëtitores” përgjatë bregdetit, që synohet të përfundojë brenda muajit gusht të këtij viti. Në këtë mbledhje, u zbuluan për herë të parë edhe detaje të projektit dhe vlera e investimit të tij, deri tani i padeklaruar publikisht. Projekti, i njohur edhe si “Lungomare”, i financuar nga BE-ja me një fond prej rreth 8.2 milionë euro (pa përfshirë TVSH-në), vlerësohet të jetë ndër investimet më të mëdha të kryera në qytetin e Vlorës.

“Amantia”, muzeu si kasolle, DRKK Vlorë kërkon ndihmën e shtetit

Vjen i pari reagim zyrtar për çështjen e Parkut Arkeologjik të Amantias. Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare në Vlorë kërkon ringritjen e Muzeut Arkeologjik të Amantias, por kjo nismë ka hasur në vështirësi, pasi banorët që jetojnë në këtë zonë e kanë kthyer ish- godinën e muzeut në kasolle për bagëtitë e tyre. Sipas drejtorit të DRKK Vlorë, Agim Haxhiraj, kërkohet ndërhyrja e shtetit për të larguar bagëtitë nga ky objekt, dhe më pas të fillojë puna për të rikthyer muzeun arkeologjik në funksion.

“Urbanizimi” dhe “zhvillimi” si terminologji joshëse

Sipas raportit të Agjencisë Evropiane për Mjedisin (EEA), zonat urbane në vendet në zhvillim do të thithin pjesën më të madhe të rritjes së popullsisë botërore, me 67% të njerëzve që jetojnë në qytete deri në vitin 2050. Shumica e rritjes pritet të jetë në mega-qytete, veçanërisht lagjet e të varfërve. Qytetet kompakte janë mënyra më efikase dhe ekologjikisht më e qëndrueshme për të siguruar mirëqenien e një popullsie në rritje.

1 milionë zogj deti dhe 100.000 gjitarë vdesin çdo vit nga mbetjet plastike!

Vullnetarë të Qendrës së Informacionit AARHUS – Vlorë, u angazhuan sot përgjatë vijës bregdetare në plazhin e ri, për të pastruar mbetjet urbane të grumbulluara aty si pasojë e erërave detare. Këto mbetje janë pasojë e papërgjegjshmërisë tonë si qytetarë, pasi ato janë grumbulluar këtu në plazhin e ri, por zanafilla e këtyre mbetjeve është shumë larg nga këtu, por edhe afër. Çdo njëri nga ne, pa u menduar gjatë i flakim mbetjet që ne prodhojmë, në natyrë, në përrenj, në pyll, në lum, në anë të rrugës.

5 qershori risjell në vëmendje problematikat mjedisore

5 qershori 2017 shënon festimin e Ditës Botërore të Mjedisit por gjithashtu edhe festimin e 26-vjetorit të shoqatës së parë mjedisore në Shqipëri, Shoqata për Ruajtjen dhe Mbrojtjen e Mjedisit Natyror në Shqipëri. Në kuadër të kësaj dite të shënuar, PPNEA zgjodhi të festojë ditëlindjen e saj të 26-të në Parkun Kombëtar Shebenik-Jabllanicë duke organizuar disa aktivitete me nxënësit e shkollës së mesme Dorëz. Dita filloi me një prezantim mbi vlerat e mrekullueshme të këtij parku, gjitarët e mëdhenj dhe shpendët kryesorë që ndodhen në zonë dhe më pas duke prezantuar faqen syrigjelber.info, një portal që shërben për të mbledhur raste të krimeve mjedisore.

AdZM e Vlorës në gatishmëri për ruajtjen e Parkut të Llogarasë në Ditën e Verës

Një nga destinacionet më të frekuentuara ditën e djeshme, në Ditën e Verës, ka qenë dhe Parku Kombëtar i Llogarasë. Ai është një park i hapur që të lejon mundësinë të lëvizësh lirshëm në pyjet dhe lëndinat e tij, duke të krijuar mundësinë e një festimi në natyrë që preferohet shumë nga familjarët apo shoqëria në ditë festash. Në këto ambiente është ndezur dhe zjarr për të përgatitur ushqimet e drekës, por kjo është e ndaluar dhe përbën rrezik për pyjet. Kjo ka qenë dhe një përgjegjësi e madhe për rojet mjedisore të parkut.

AdZM Vlorë, praktikë me studentët mbi peshkimin në Gjirin e Vlorës

Në Ditën Botërore të Oqeaneve, janë zhvilluar disa aktivitete mjedisore në zonat e bregdetit të Vlorës. AdZM Vlorë në bashkëpunim me UNDP zhvilloi një ditë praktike mësimore me studentët e Universitetit të Vlorës, Dega Biologji mjedisi dhe Peshkim. Tema e praktikës ishte Peshkimi në Gjirin e Vlorës dhe përfshinte takime dhe vizita me peshkatarë artizanal, tregëtar të peshkut dhe biznese të akuakulturës. Pjesë e programit ishte dhe vizita në parkun detar Karaburun-Sazan dhe diskutim mbi format e peshkimit të lejuara në përputhje me statusin e zonës.

AIC Vlorë trajnon stafin e Bashkisë Selenicë mbi parimet themelore të etikës së punës

Qendra e Informacionit Aarhus Vlorë (AIC), më 30 gusht, organizoi një trajnim me zyrtarë publikë të Bashkisë Selenicë dhe Njësive Administrative të kësaj Bashkie, për të njohur dhe familjarizuar stafin e Bashkisë Selenicë me parimet themelore të etikës së punës që janë të detyrueshme për t’u zbatuar nga të gjithë zyrtarët publikë në një sistem demokratik dhe përfaqësues. Në trajnim ishin të pranishëm 18 zyrtarë publikë nga Njësitë Administrative dhe Bashkia Selenicë, kryesisht nga zyra e shërbimeve, zyra e informacionit dhe inspektorë dhe N/Kryetari i Bashkisë Selenicë, z. Neim Veshaj.

Aktivitete ekonomike të qëndrueshme në zonat e mbrojtura detare mesdhetare

Misioni i monitorimit nga Banka Botërore e investimeve të CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund) në rajonin e Ballkanit, ndodhet në Vlorë. AdZM Vlorë, si një nga përfituesit kryesorë të këtyre investimeve kryesisht në Parkun Kombëtar Detar Karaburun Sazan, zhvilloi një takim ku të pranishëm ishin vlerësues të Bankës Botërore, Oficeri i programit të Ballkanit dhe menaxheri i ekipit të Mesdheut për CEPF. Qëllimi i këtij takimi ishte vlerësimi i efektivitetit të projektit "Aktivitete ekonomike të qëndrueshme në zonat e mbrojtura detare mesdhetare" për institucionet, aktorët vendorë dhe mundësitë e vazhdimësisë në të ardhmen.

Auleda prezanton modele suksesi të ekonomisë së gjelbër në Vlorë

Në datat 16-18 maj 2017 u zhvillua në Bastia, Korsikë, takimi i radhës i partnerëve të projektit PASAGE, Interreg Europe Program si dhe workshopi me temë "Sipërmarrrja dhe inovacioni social". Gjatë ditëve të takimit u prezantuan praktikat më të mira të përzgjedhura nga çdo partner mbi bazën e dy kritereve: sipërmarrje inovative që reduktojnë nivelin e CO2 në atmosferë, sipërmarrje sociale që sjellin produkte tradicionale në formë inovative dhe ndikim në "ekonominë e gjelbër".

Banorët e Sheqit dhe qendra mjedisore EDEN padisin Bashkinë e Fierit për vendgrumbullimin e mbetjeve në Sheq.

Qendra mjedisore EDEN prej më shumë se 8 muaj ka ndjekur në terren rastin për vendgrumbullimin e mbetjeve në Sheq, Fier. Ka zhvilluar takime dhe ka mbajtur korrespondencë shkresore për marrje informacioni me institucionet vendore. Në datën 27 qershor 2018, është zhvilluar në Fier konferenca “Dialog për mbylljen dhe rehabilitimin e vend-depozitimit ekzistues të mbetjeve urbane në Sheq” në vijim të letër kërkesës dërguar Bashkisë Fier, 15.05.2018, për mbylljen dhe rehabilitimin e vendgrumbullimit të mbetjeve në Sheq. Bashkia e Fierit nuk ka mbajtur një qëndrim zyrtar për kërkesat e paraqitura në letrën drejtuar saj.

Bie niveli i ujit në Lagunën e Nartës si asnjëherë në 30 vitet e fundit

Niveli i ujit në lagunën e Nartës (Vlorë), ka rënë dukshëm gjatë javëve të fundit, si pasojë e thatësirës së tejzgjatur dhe mungesës së reshjeve. Pamja që të ofron kjo lagunë gjatë këtyre ditëve, ngjason me ato të një zbatice të spikatur. Uji është tërhequr dhjetra metra nga gjurma normale, duke krijuar një hapësirë “hibride” mjedisi të ngurtë me vijën normale të bregut. Kjo gjendje vlerësohet të jetë e jashtëzakonshme. Banorët e fshatit Zvërnec, qendra e banuar më e afërt me këtë lagunë, nuk mbajnë mend të jenë ndeshur me një pamje të tillë prej dekadash.

Cilësia e plazheve të Vlorës

Sipas Drejtorisë së Shëndetit publik të Vlorës, tetë pika në plazhet e qytetit rezultojnë të ndotura. Më i ndoturi është plazhi i shkollës së marinës. Problematik është edhe kanali i ujërave të zeza që derdhet në “Plazhin e Vjetër”.

Dëgjesë publike për rritjen e çmimit të ujit në Vlorë

Për herë të parë sot, në qytetin e Vlorës, Ndërmarrja Ujësjellës Kanalizime realizoi një dëgjesë publike me standarde në formë, qytetarët u njoftuan për pjesëmarrje dhe nuk munguan. Drejtoria e ndërmarrjes raportoi përpara qytetarëve për rritjen e re të çmimit të ujit dhe dëgjuan mendimet e tyre, si edhe mendimet e shoqatave mjedisore të Vlorës. Në thelb, kjo dëgjesë publike ishte e vonuar ose “mbas pilafit” siç u shprehën qytetarët sepse vendimi ishte marrë nga Këshilli Bashkiak për rritjen e çmimit të ujit. Ndërmarrjes së Ujësjellësit iu adresuan shumë pyetje nga qytetarët.

Dita Botërore e Shpendëve Shtegtues, PPNEA fushatë informimi në të gjithë vendin

10 Maji është një ditë e veçantë kushtuar shpendëve shtegtues, por që në fakt ka si qëllim të na vetëdijësojë ne, njerëzit për ruajtjen dhe mbrojtjen e shpendëve shtegtues dhe habitatit të tyre. Në kuadër të kësaj dite, PPNEA organizoi disa aktivitete edukuese paralele, të shpërndara në disa rajone të vendit, në Tiranë, Sarandë, Gjirokastër dhe Vlorë. Dita e shpendëve shtegtues nisi në shkollën “Gustav Majer”, Tiranë, në një nga klasat më shëmbullore të shkollës.

Dita e kujtesës, veprimit dhe ndërgjegjësimit për pyjet

Në kuadër të 21 Marsit, Ditës Ndërkombëtare të Pyjeve, Federata Rajonale e Pyjeve Gjirokastër zhvilloi sot aktivitetin për monitorimin e Moratoriumeve të Pyjeve dhe Gjuetisë në Njesitë Administrative Cepo dhe Picar. Kryetarët e fshatrave të zonës, Administratorët e Nj.A. dhe anëtarë të Shoqatave të PPK diskutuan për mbrojtjen e pasurisë pyjore dhe faunës së egër në zonën e tyre, për sensibilizimin e komunitetit për mbrojtjen dhe shtimin e kësaj pasurie kombëtare.

Drejt degradimit Pylli i Sodës në Vlorë, u premtua se do ruhet 24 orë

Edhe pse vetëm shtatë kilometra larg qendrës së Vlorës, Pylli i Sodës vazhdon të jetë në gjendje të mjerueshme. Mbetje të ndryshme urbane dhe inerte kanë zaptuar çdo ditë sipërfaqe të tëra të zonës së pyllëzuar. Problem tjetër që është mjaft shqetësues është edhe prerja e qindra drurëve, çka ka sjellë rrafshimin në pjesën më të madhe të tij. Gjatë muajit shkurt në një deklaratë për media, kreu i bashkisë u shpreh se Pylli i Sodës do të ruhet 24 orë nga policia bashkiake, por vetëm dy muaj më pas pamja që të ofron ky vend është e mjerueshme, pasi në çdo dy metër hasen mbetje nga më të ndryshme. Premtimi i kryetarit të bashkisë Vlorë ishte vetëm mediatik, por asgjë në realitet.

E gërryen buburreci i kuq, ‘vdes’ palma e Vlorës. Priten pemët në mbarë qytetin

Vlora me palma nuk ekziston sot, thjesht kemi bulevard me pemë të prera. Diten e sotme janë prerë të gjitha palmat e Vlorës të cilat ishin prekur nga insekti i kuq duke bërë që një pjesë e historisë se Vlorës të zhduket. Kjo gjë ka ngjallur keqardhje të shumë qytetarëve të cilët janë mësuar për vite me radhe me palmat të cilat kanë qenë mbjellë rreth viteve 80. Palma ‘Fenik’ është lloji i palmës së prekur ku shumica i tyre në bulevardin Vlorë-Skelë kanë një moshë gati 40- vjeçare.

E rrallë, në Gjirin e Vlorës kapet breshka fluturuese

Një specie e rrallë për ujërat tona është gjetur në afërsi të Orikumit në Gjirin e Vlorës, pranë Pashalimanit. Bëhet fjalë për një specie që quhet breshka fluturuese për shkak të shpejtësisë që lëviz në ujë dhe faktin që ka krahë që ngjasojnë si flatra. Breshka fluturuese (Chelonia mydas) është e rrallë për ujërat tona, ndërsa cilësohet një specie ne zhdukje. Për këtë qëllim është bërë matrikulimi i saj nga biologët dhe është lëshuar sërish në det. Profesor Idriz Haxhiu, biolog tha se në 20 vite jane tri specie të tilla të gjetura në detin Adriatik dhe Jon.