WWF

Fondi Botëror për Natyrën: Shqipëria të braktisë planet për HEC-e në Valbonë

Thirrjes për ndihmë të banorëve të Tropojës për ndalimin e ndërtimit të HEC-eve mbi Valbonë iu përgjigj të premten edhe organizata e njohur ndërkombëtare për mbrojtjen e natyrës, Fondi Botëror për Natyrën, WWF. WWF i tha BIRN se dënon planet e qeverisë shqiptare për ndërtimin e hidrocentraleve në Parkun Kombëtar të Valbonës, ndërsa paralajmëroi se ndërhyrja në një zonë të kategorisë së mbrojtur do të shkatërronte ekosistemin.

Moratorium edhe për HEC-et, WWF: Jo në parqe kombëtare

“Asnjë hidrocentral nuk duhet ndërtuar në Park Kombëtar. Për zonat të tjera, më pak të mbrojtura, duhet të ketë një analizë të hollësishme mbi përfitimet që ato na japin dhe më pas duhet të vendoset me kujdes, të gjendet një balancë me atë se çfarë humbasim nëse ndërtojmë hidrocentrale”. Ky është përfundimi i një analize të thelluar të Organizatës Botërore të Mjedisit. WWF, e cila i këshillon Qeverisë shqiptare që të ndalë ndërtimin e hidrocentraleve me moratorium, për t’i dhënë frymë natyrës, por edhe kohën e duhur autoriteteve të informohen lidhur me qindra leje koncesionare të dhëna në vend.

WWF mirëpret sistemin kombëtar të Kinës për tregtimin e emetimeve të karbonit

Sistemi kombëtar i tregtisë me Kinën për emetimin e karbonit, nisur më 19 dhjetor, shënon një hap të rëndësishëm drejt promovimit të një tranzicioni të ulët të karbonit në emitterin kryesor të CO2 të CO2, sipas WWF. Kina, thotë se sistemi i tregtimit të emisioneve (ETS) mund të ofrojë shtysë të re për zhvillimin e karbonit të ulët të Kinës dhe tranzicionin e vendit drejt një ekonomie me karbon të ulët duke ndihmuar lidhur potencialin e saj me angazhimet sipas Marrëveshjes së Parisit.