zinxhir ushqimor

Ne po hamë mikroplastikë dhe nuk e kemi ditur deri tani.

Gjithnjë edhe më shumë ne jemi të vetëdijshëm për sasinë e plastikës që po ndot mjedisin. Vëmendja është kthyer tek mikroplastika-pjesëza të vogla me diametër prej 100 nanometër deri në 5 milimetër-se si ato po mbushin detet dhe po hyjnë nëpër organizmat nënujorë. Kjo do të thotë se mikroplastika në oqeane po futet në zinxhirët ushqimorë dhe si përfundim tek njerëzit.

Zogjtë preferojnë cilësinë mbi sasinë

Në një studim të ri të bërë nga ornitologët, për dietën ushqimore të zogjve– duke skanuar profilin ushqyes të fëmijve zogj – hulumtuesit e Cornell zbuluan se kur vjen puna tek ushqimi i zogjve, cilësia mund sasinë. Në dekadat e fundit, shumë insektivorë ajrorë, si psh zogjtë që ushqehen me insektet e pemëve, kanë një rënie në numrin e popullsisë së tyre. Hulumtuesit Cornell dëshmuan për herë të parë se përbërja e acidit yndyror në dietën ushqimore të zogjve luan një rol të rëndësishëm në shëndetin dhe mbijetesën e tyre, duke treguar mënyra të reja për të mbrojtur shpendët e brishtë.