Aral, liqeni që mund të shfaqet sërish

Një herë e një kohë Aral ishte një nga katër liqenet më të mëdha në botë. Prej dekadash shfrytëzimi dhe ndërhyrja nga njeriu e kanë reduktuar në maksimum përmasat e tij. Sot peshkarexha të mëdha që peshkonin njëherë e një kohë kanë prekur bazën me rërë të liqenit, tashmë të tharë në një pjesë të madhe të tij. Tërheqja e ngadaltë e ujërave bëri që, në 1987, Aral të ndahej në dy liqene të ndryshme, një në jug e një në veri. Pak shpresë megjithatë ekziston akoma.

Kazakistani ka nisur një projekt që tenton të shpëtojë pjesën perëndimore të Aral, pra atë që kalon në territorin e tij.

Për këtë arsye në 2005 u ndërtua një digë, që ndan ujërat në veri të liqenit nga ato në jug, duke rritur prurjet e lumit Syr Darya. Rezultatet kanë qënë të mira. Sipas të dhënave zyrtare në një dekadë peshqit janë pesëfhisuar në rajonin e Kyzylorda, ndërsa vija bregdetare, rreth 100 km, ka avancuar me 20-25 km. Sigurisht që është shumë larg liqenit antik Aral, por fshatrat që e rrethojnë kanë nisur të ripopullohen me njerëz dhe aktivitete të reja.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network