• Kreu
  • Lajme nga bota
  • ‘Air Near’, aplikacioni i adoleshenteve që ju tregon nivelet e ndotjes së ajrit

‘Air Near’, aplikacioni i adoleshenteve që ju tregon nivelet e ndotjes së ajrit

Tre vajza nga qyteti ukrainas Zaporizhia donin të mësonin kodimin kompjuterik. Ata gjithashtu e dinin se ndotja e ajrit ishte problemi më i madh me të cilin përballej qyteti dhe ishin të vendosura për të gjetur një mënyrë për të trajtuar këtë çështje. Në nxitjet e mësuesve të tyre, ata morën pjesë në konkursin e “Technovation” (teknologjinë novatore), një konkurs ndërkombëtar që inkurajon vajzat për të mësuar kodimin kompjuterik dhe për të përdorur njohuritë për të trajtuar çështje specifike në komunitetet e tyre, që kanë ndikim global.

Dasha Tabunschyk, Zhenja Kaminska dhe Anya Shilo, të cilët e quajnë veten “Z-Teen” dhe janë rreth 14 vjeç, qëllimi i tyre ishte që t’i ndihmonin banorët të gjenin lehtësim nga ndotja e ajrit të qytetit të tyre. Ato shumë shpejt zbuluan programin ‘MIT App Inventor 2’, zhvilluar nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts dhe filluan të përshkruanin pikat e të dhënave për nivelet e ndotjes në Zaporizhia.

“Ne kemi përdorur programin ‘MIT App Inventor 2’ për të zhvilluar harta që tregojnë pikat ku ekspertët e matin cilësinë e ajrit në baza ditore,” shpjegoi Dasha. “Të dhënat transferohen në aplikacionin celular, ku të gjithë banorët e Zaporzhisë mund të shohin vetë se cilat zona duhet të shmangin sepse ato janë më të ndotura atë ditë”.

Aplikacioni celular që ato zhvilluan, të cilat ata e quajnë ‘Air Near’, u lejojnë përdoruesve të smartfonëve të shohin nivelet e ndotjes së ajrit në zona të Zaporizhi-së dhe nëse ato bien brenda kufijve të parashikuar nga rregulloret e qeverisë. Qëllimi i Z-Teen nuk ishte vetëm t’i bënte banorët më të vetëdijshëm për problemin, por t’i motivonte ata të bëheshin agjentë të ndryshimit, duke qëndruar në mënyrë aktive për të kërkuar pajtueshmëri me standardet ndërkombëtare, jo me të standardet vjetra sovjetike.

Zaporizhia ka qenë një qendër e rëndësishme industriale dhe prodhuese që nga koha sovjetike, duke prodhuar shumicën e aluminit të çelikut të Ukrainës, kimikateve dhe makinave, duke e lënë atë me cilësinë më të keqe të ajrit në vend.

“Ajo që ne shohim në qytetin tonë çdo ditë është sasi të tepërt të substancave të ndryshme të dëmshme në ajër, duke i bërë njerëzit më të shqetësuar për alergjitë ose astmën e tyre kur dalin jashtë, në vend që të kënaqen”, shpjegoi Dasha në një postë në Facebook.

Air Near ka punuar kaq mirë sa që, pak muaj pas zhvillimit të saj, vajzat u ftuan në finalen e konkursit Ukrainas “Technovation”, të mbajtur në prill në Universitetin Politeknik të Kievit, ku ekipi konkuronte me 15 ekipe të tjera të të gjitha vajzave nga shkollat në të gjithë Ukrainën. Ideja e tyre inovative dhe performanca e tyre i dhanë atyre çmimin e madh.

Disa muaj pas konkursit të Ukrainës, ekipi u ftua të bashkohet në finalet globale në konkursin e “Technovation” të San Francisko-s si përfaqësues nga Ukraina, me mbështetjen e USAID dhe Fondit të Ndërmarrjeve Perëndimore të NIS. Të tre vajzat e Z-Teen kurrë nuk e kishin menduar që do të ishin në San Francisko – një nga gjashtë ekipet kombëtare së bashku me 12 skuadra finaliste nga e gjithë bota për një javë emocionuese në qytet, kryesisht e konsideronin kryeqyteti e IT-së në botë.

Sot, Technovation Challenge është aktiv në mbi 100 vende, me mbështetjen e Kombeve të Bashkuara, Adobe, Google dhe Dropbox. Vajzat e moshës 10 deri në 18 vjeç kanë mundësi të mësojnë kodimin kompjuterik, të zhvillojnë projektet e tyre dhe aplikacionet celulare dhe të zhvillojnë plane biznesi për të mbështetur idetë e tyre, gjithashtu të mësojnë se si t’i vendosin ato para audiencave të mëdha. Misioni i tyre është gjetja e zgjidhjeve të bazuara në teknologji për problemet që ekzistojnë në shoqëritë e tyre.

Pjesëmarrësit e konkursit “Technovation” shpesh punojnë në çështjet që lidhen me Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara , duke përfshirë reduktimin e varfërisë, të drejtën në arsim dhe kujdesin shëndetësor dhe mbrojtjen e mjedisit. Në Ukrainë, konkursi “Technovation” zbatohet me mbështetjen e USAID-it dhe Fondit të Ndërmarrjeve Perëndimore të NIS-it.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network