Shkupi në majën e listës botërore për ndotjen e ajrit

Qyteti i Shkupit ka prekur majën e listës botërore për nga ndotja e ajrit, duke lënë pas vetes qytetet Kalkuta të Indisë, Daka të Bangladeshit e shumë metropole tjera botërore të njohura për nga ndotja. Matjet në Shkup tregojnë 376 mikrogram grimca kancerogjene për metër kub, shifër kjo e cila është e mjaftueshme që kryeqyteti i vendit të rangohet në vendin e parë në nivel botëror. “Të dhënat zyrtare të ministrisë së Ambienti Jetësor flasin për nivele alarmante të ndotjes së ajrit. Më e rëndë gjendja paraqitet në komunat e Shkupit dhe në qytetin e Kumanovës.

Për momentin ndodhemi në territorin e komunës Qendër të Shkupit ku sipas matjeve të fundit niveli i ndotjes dhe koncentrimi i grimcave PM10 dhe PM 2,5 është gjashtë herë mbi të lejuarën. Sipas matjeve në kohë reale, kjo gjendje po rëndon këtë komunë për nëntë ditë radhazi”, raporton alsat-m.

Autoritetet në vazhdimësi kanë paralajmëruar masa kundër ndotjes, përfshirë edhe këto të sotmet kundër zjarreve që mund të ndizen nga të pastrehët apo faktorët të tjerë, autobusët elektrik, hartimin e një plani për transport modern, ndalimin e ndërtimeve pa leje e të tjera. Por, i pari i kryeqytetit Shilegov tha se nuk mund të pritet zgjidhje të shpejt dhe spektakulare të këtij problemi që po helmon çdo ditë e më tepër banorët e kryeqytetit.

Dje nënshkruam për stacion pastrimit, kjo është masë e cila nuk mund të jep rezultate për kohë të shkurtër. Të mos presim rezultate filmash. Ky stacion do të mundësoj që 5-6 nga tash lumi Vardar të jetë ngjyrë hiri, kjo është masë sistemore e cila qytetarëve të Shkupit do të ju mundësoj ajër të pastër. Nuk mundemi të presim rezultate spektakulare, mund të presim përmirësim të gjendjes në sektorë të caktuar -tha Petre Shilegov, Kryetar i Qytetit të Shkupit.

Duke mos përmendur masa konkrete kundër ndotjes së ajrit, zv/ministri i Ambientit Jetësor deklaroi se tani Qeveria kërkon bashkëpunim me të gjithë faktorët tjerë për ndërmarrjen e masave sistemore.

Politikat që i udhëheq Qeveria nënkuptojnë qasje të integruar të të gjithë faktorëve në këtë moment, së bashku me idetë e sektorit civil. Apelojmë për bashkëpunim, qeveria përmes grupit punues ndërministror të përfshijë të gjitha masat të cilat janë paraqitur nga të gjitha palët. Jemi të hapur për çdo propozim që mendoni se duhet ta kyçim – deklaroi Jani Makraduli, zv/ministër i Ambientit Jetësor.

Ndryshe, për vite me radhë Maqedonia përballet me nivele shqetësues të ajrit të ndotur, pa një zgjidhje konkrete qoftë nga qeveria e kaluar apo kjo e tanishmja. Për ndotjen partitë në vazhdimësi janë akuzuar mes vete varësisht veprimit të tyre në pushtet apo opozitë.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.