2017: viti kur ndryshimi i klimës doli jashtë kontrollit

Me motin ekstrem dhe zbërthimin e politikave publike, viti 2017 i dha botës një pamje të afërt të të ardhmes kaotike klimatike, nëse nuk merren menjëherë ndryshimet e nevojshme. Zjarre të egra dogjën të gjithë Kaliforninë, uragane të mëdha njëra pas tjetrës shkatërruan zonat bregdetare dhe madje edhe në brendësi, ndërsa Arktiku vazhdoi të shkrihej.

Gjatë gjithë kohës, Uashington DC ndërmori veprime për të ndalur përparimin margjinal, duke u tërhequr nga marrëveshja e Parisit dhe duke bashkuar Agjencinë për Mbrojtjen e Mjedisit me ata që do t'i shërbenin së pari interesave të industrisë. Në atë që është dhe një shenjë paralajmëruese në një vijë të gjatë të këmbanave të alarmit, 2017 shërbeu si një kujtesë se fuqia përçarëse e ndryshimeve klimatike është e vërtetë dhe se dështimi ynë për të vepruar do të na kushtojë shumë, sot dhe nesër.

Megjithëse shkarkimet globale mbetën të ulta për tre vjet me rradhë, viti 2017 shënoi një rikthim, me rritjen e shkarkimeve të gazrave serrë me 2 përqind. Ndërsa Shtetet e Bashkuara, pavarësisht nga ndryshimi i tyre në udhëheqje, kanë ruajtur një rënie të lehtë të shkarkimeve, kjo ishte më shumë se e kompensuar nga rritjet në Kinë dhe Indi. Kjo rritje e vazhdueshme do të thotë që për të përmbushur qëllimet e misioneve për të shmangur ndryshimet katastrofike klimatike, shkurtimet thelbësore do të duhet të bëhen shpejt gjatë dekadave të ardhshme.

Ndërkohë, skenarët më të rrezikshëm të ndryshimeve klimatike të parashikuara nga shkencëtarët duket se janë gjithnjë e më shumë të ngjashme, sipas një studimi të botuar në revistën Nature. Nëse numrat nuk janë bindës, përvoja e vitit 2017 duhet të bëjë të qartë rreziqet e ndryshimeve klimatike. Uragani Harvey, Irma dhe Maria shkatërruan Shtetet e Bashkuara dhe Karaibet, duke lënë një pjesë të madhe të Porto Rikos pa energji dhe mbi 200 miliardë dollarë dëmshpërblime gjatë asaj që ishte stina më e shtrenjtë e stuhisë në histori.

Në anën tjetër të Amerikës së Veriut, zjarret u shpërqendruan në atë që ishte gjithashtu sezoni më i shtrenjtë në rekord. Ndërsa ndryshimet klimatike nuk shkaktojnë zjarre apo uragane, krijojnë kushtet që lehtësojnë motin ekstrem. Ndërkohë, Arktiku vazhdon të shkrihet pasi shkencëtarët deklarojnë se rajoni nuk është më i ngrirë për shkak të temperaturave që ngrohen.

Bota nuk është e dënuar për këtë katastrofë klimatike. Sidoqoftë, koha po kalon shpejt.

Për më shumë: https://inhabitat.com/2017-the-year-climate-change-spiraled-out-of-control/

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network