• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Afrikë e Jugut – Rënie e ndjeshme e rezervave ujore nga ndryshimet klimatike

Afrikë e Jugut – Rënie e ndjeshme e rezervave ujore nga ndryshimet klimatike

Edhe përpara ndryshimeve klimatike, madje edhe para “Ditës Zero”, kur Kejp Tauni (Cape Town) ishte i privuar nga uji në Afrikën e Jugut, planeti ynë po përjeton tashmë një krizë uji ndërkohë që rritja e temperaturave rrezikon të përshpejtohet.Rrjedhat ujore të betonuara nga digat që nuk arrijnë më deri në det, ujëvarat mijëvjeçare të boshatisura deri në pikën e fundit, ujëra të kontaminuara nga ndotës të ndryshëm…

Rezervat e ujit të ëmbël të planetit janë tashmë të rrezikuara, madje edhe para se të ndjehen efektet shkatërruese të ngrohjes klimatike.Qyteti i dytë afrikano-jugor nuk ka qenë i prekur nga këto probleme.Në vitin 2014 ishin gjashtë rezervuarë që furnizonin katër milionë banorët e Kejp Taunit.

Por, pas tre vitesh të thatësirës historike, rezervat e ujit janë në nivelin më të ulët dhe banorët janë ftuar të mos përdorin më shumë se 50 litra ujë në ditë dhe për person.Specilistët e klimës e kishin parashikuar këtë, por jo kaq herët.“Ndryshimi klimatik duhet të na godasë në vitin 2025 (…).

Shërbimet meteorologjike të Afrikës së Jugut më kanë thënë se modelet e tyre nuk funksionojnë më”, theksoi zyrtarja e provincës së qytetit, Helen Zille.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network