• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Arinjtë polarë mund të zhduken më përpara nga sa mendojnë shkencëtarët

Arinjtë polarë mund të zhduken më përpara nga sa mendojnë shkencëtarët

Prej kohësh e denim se ndryshimet klimatike do të shkaktojnë probleme për arinjtë polarë, por një studim i ri zbulon se normat e tyre metabolike janë më të larta nga sa mendonim dhe një mjedis që ndryshon vazhdimisht po e bën më të vështirë kapjen e ushqimit të mjaftueshëm për të plotësuar nevojat proteinike për të mbijetuar. Ndërsa luftojnë për të gjetur prenë, The Guardian raporton se ato mund të zhduken edhe më shpejt nga sa shkenctarët kishin frikë. 

Një ekip shkencëtarësh, të udhehequr nga Studimi Gjeologjik i Shteteve të Bashkuara (USGS) Qendra Shkencore Alaska dhe Universiteti i Kalifornisë, Santa Cruz (UCSC) studiuan 9 arinj  polarë  për 3 vite pergjatë periudhës së Prillit ,në detin Beaufort afër Alaskës. Ata zbuluan se arinjtë kërkonin 3 te mitur  ose një vulë të rrethuar nga një i rritur  cdo 10 ditë. Por vetëm 5 nga 9 arinjtë polarë nuk e arritën këtë qëllim gjatë studimit ,dhe pasha e tyre trupore u përkeqesua rreth 44 paund përgjatë një studimi periodik ne 10 ditë. 

Biologu i USGS Anthony Pagano tha per Guardian: Ne gjetëm një mënyrë  jetese për festën dhe urinë nëse ato humbën në vulat ,ai pati një efekt dramatik në to .Ne ishim të befasuar kur pamë ndryshime kaq të mëdha në përmasat trupore, në nje kohë kur ato duhet të ishin ne masë për ti përshtatur ato përgjatë vitit. Kjo dhe studimet e tjera sygjerojnë se arinjtë polarë nuk janë në gjëndjë të përmbushin kërkesat e tyre trupore sic ishin dikur. 

Normat metabolike shkenctarët I maten në fushën mesatare mbi 50 % më të lartë se studimet e parashikuar më parë .Kombinuar me studimet e tjera mbi rënien e numrit të arinjëve polarë kohët e fundit dhe nga gjëndja e trupit të tyre, shkenctarët thonë se ky studim i ri, i botuar këtë muaj në Shkencë ,zbulon se arinjtë jane në një gjëndjen më të keqe nga sa ne e mendonim. 

Arktiku po ngroh dy hërë më tepër se mesatarja globale. Sipas the Guardian arinjtë polarë gjuajnë për pre në akullin e detit ,por meqe akulli zvogëlohet ,shumë arinjë polar duhet të pordorin ushqimin që gjejnë në tokë  si në kazanet e mbeturinave të qyteteve të largëta.

Për më shumë mund të lexoni:
https://inhabitat.com/polar-bears-could-go-extinct-sooner-than-scientists-previously-thought/

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network