Shkretëtira e Saharasë është rritur me 10% në shekullin e fundit

Saharaja, shkretëtira më e madhe në botë, që shtrihet në më shumë se 3.5 milion kilometra katrorë, është rritur me 10 përqind gjatë shekullit të fundit, kjo për shkak të kombinimit të ndryshimeve klimatike natyrore dhe ngrohjes globale, sipas hulumtimit të ri të botuar në Journal of Climate.

Pjesa më e madhe e zgjerimit ka ndodhur në jug, gjatë muajve të verës historikisht me shi në kufijtë e Saharas, duke u afruar më pranë zonave bujqësore në Sudan, Çad dhe Mauritani. Zgjerimi në veri i Saharasë ka ndodhur kryesisht gjatë muajve të dimrit, zbuloi studimi.

"Perspektiva vjetore që kemi nxjerë nuk është shumë informative për planifikimin e burimeve ujore, për zhvillimin e bujqësisë", tha bashkë-autori i studimit Sumant Nigam, një shkencëtar i klimës në Universitetin e Maryland. Informacioni më i rëndësishëm është ajo që po ndodh gjatë "sezonit veror të ndjeshëm bujqësor", tha ai.

Rritja e Saharës, veçanërisht në drejtim të jugut, është ndikuar nga Oqeani Atlantik Multidecadal, një cikël klimatik natyror që ndryshon Oqeanin Atlantik nga faza të ngrohta në ftohje çdo 60 deri në 80 vjet dhe mund të ndikojë mbi reshjet në pjesën më të madhe të Afrikës. Por ngrohja globale gjithashtu mund të ndryshojë modelet e qarkullimit atmosferik, si qeliza Hadley, e cila lëviz ajrin nga Ekuatori në subtropik, duke e tharë atë dhe duke krijuar shumë shkretëtira subtropikale, duke përfshirë Saharën.

Për më shumë lexoni në… https://www.weforum.org/agenda/2018/04/the-sahara-desert-has-grown-10-percent-since-1920

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.