Më në fund më shumë dëborë sesa para 200 vitesh në Antarktidë

Shkencëtarët kanë bërë të ditur se niveli i dëborës së rënë në Antarktidë, në krahasim me nivelin e borës së rënë 200 vite më parë, ka shënuar një rritje prej 10 për qind. Liz Thomas, në Këshillin e Përgjithshëm të Unionit Evropian të Gjeoshkencave (EGU), të mbajtur në kryeqytetin e Austrisë, Vjenë, ka prezantuar studimin me të cilin ka njoftuar se në reshjet e dëborës në Antarktidë, në krahasim me ato në 200 vitet e fundit kanë një rritje prej 10 për qind.

Hulumtuesit thonë se gjatë viteve ‎‎2001-2010, në krahasim me ato gjatë viteve 1800-1810, në Antarktidë kanë rënë rreth 272 miliardë tonë më shumë dëborë për një vit.

Thomas dhe ekipi i saj, të cilët kanë studiuar 79 bërthama të akullit analizuar kiminë tyre, kanë zbuluar jo vetëm se kur do bie dëborë, por edhe sesa shumë reshje ka patur.

Pjesa më e madhe e dëborës shtesë ka rënë në Gadishullin e Antarktidës, ku gjatë shekullit XX është parë një rritje e ndjeshme e temperaturës.

“Me ngrohjen e Antarktidës parashikohej që atmosfera të mbante më shumë lagështi dhe se kjo duhet të shkaktojë më shumë reshje dëbore. Edhe hulumtimi ynë tregon se kjo është realizuar”, thotë Thomas.

Për më shumë lexoni në… https://ata.gov.al/2018/04/10/mjedis-me-ne-fund-me-shume-debore-sesa-para-200-vitesh-ne-antarktide/

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network