Mrekullia Arkitekturore e Kopenhagenit përdor mbetjet

Arkitektura flet për ecurinë e një qyteti, ndaj departamentet e marketingut e dinë dhe e shfrytëzojnë mirë këtë fakt. Muzeu mbretëror i Ontarios me ndërtesat e tij tërheqëse, jo vetëm që iu bën thirrje dashamirëve të historisë, por ai iu detyron të hyni brenda dhe ta eksploroni. E njëjta gjë vlen edhe për katedralen spektakolare të xhamit të Brasilisë dhe skulpturën e Çikagos, Cloud Gate. Këto mrekulli arkitekturore jo vetëm që ftojnë vizitorët e mundshëm, por japin gjithashtu vlera të shumta shoqërore.

Në Kopenhagen, aty ku qëndrueshmëria është prioriteti i ditëve të sotme, qendra burimore Amager CopenHill, po ndihmon në edukimin e vizitorëve dhe qytetarëve, duke ofruar edukim rreth prodhimit të energjisë dhe rekreacionit. CopenHill është imazhi i ri i programit të përdorimit të mbeturinave për të prodhuar energji për qytetin. E vendosur në periferi të Kopenhagenit, është menduar të zëvendësojë impiantin e vjetër të përpunimit të mbeturinave të qytetit, me teknologji që mund të ofrojë energji elektrike për 62.500 shtëpi dhe të ngrohë deri në 160.000 shtëpi në të gjithë qarkun përmes bashkë-prodhimit me rrjetin elektrik. Impianti do të rindërtohet nga materialet e ripërdorura si metali i ricikluar dhe  mbetjet e hirit, duke kursyer qindra ton zhavorr.

Nuk është kapaciteti i tij i prodhimit të energjisë, që po tërheq gjithë vëmendjen këto ditë, as fakti se për çdo 400,000 tonë mbeturina të përpunuara apo se pemët do të rimarrin rreth 100 milionë litra ujë, nga kondensimi i gazrave të zjarrit. Këto janë statistika mbresëlënëse. Ajo që pritet t’iu sjellë vizitorëve, thonë dizenjuesit, do të jetë pjerrësia e saj e dëborës, muri më i lartë i ngjitjes në shkëmb dhe mjedise verore rekreative, që përzihen në mënyrë të përsosur me shtigjet dhe parqet përreth tij. “Është më se e sigurt se mbeturinat e bimëve që përdoren për prodhim energjie zakonisht nuk njihen si atraksione turistike”, – pranon Babcock &Wilcox Vølund.Fabrika, e quajtur Amager Bakke, do të hapet në 2018 në verë, kohë kur Kopenhagen ka numrin më të madh të vizitorëve. Edhe pse zona e skive pritet të jetë vetëm rreth 10.764 metra katrorë, kulmi do të jetë i pajisur me “pyllin” modest të pemëve dhe shumë arsye për vizitorët që të ndalen. CopenHill pret të shohë rreth 57,000 vizitorë në vitin e saj të parë, thonë projektuesit, duke krijuar edhe një mundësi tjetër për të edukuar publikun për përfitimet e papritura të energjisë së gjelbër.

Për më shumë lexoni në https://ekolevizja.wordpress.com/2018/01/05/mrekullia-arkitekturore-e-kopenhagenit-perdor-mbetjet/

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network