Miners kërkojnë baza të reja me energji të lirë

Norvegjia dhe Suedia po ofrojnë një mundësi për “prodhuesit” e kriptovalutave që të përfitojnë nga energjia e lirë elektrike dhe temperaturat e ulëta për të vënë në punë dhe ftohur serverat e tyre. Islanda ka qenë vendi më popullor në Europë për gërmuesit e valutave dixhitale si Bitcoin dhe Ethereum.

Megjithatë, në 6.5 dhe 7.1 cent për kilovatorë në mënyrë respektive, çmimet e energjisë në Suedi dhe Norvegji janë më të lira krahasuar me 8 cent për Islandën dhe mesatares europiane prej 11 cent. Ky interes përbën lajme pozitive për firmat e shërbimeve utilitare në këto dy vende.

Ofrimi i energjisë për gërmuesit e kriptovalutave është një pjesë shumë e vogël e biznesit të tyre, por Vattenfall dhe Statkraft, dy firmat e zotëruara nga shteti, kanë bërë të ditur se e shohin si një mundësi. Gërmuesit kërkojnë energji për qindra servera në të njëjtën kohë për të prodhuar kriptovalutat, nëpërmjet zgjidhjes së ekuacioneve matematikorë në kompjuter.

Gërmuesit e Bitcoin pritet të përdorin rreth 130 teravatorë këtë vit, që përputhet me konsumin e Argjentinës apo me projeksionet e përdorimit të të gjithë makinave elektrike në botë deri në mes të 2020-ës. Firma kineze prodhuese e kriptovalutave, Bitmain, që është më e madhja në botë, ka bërë të ditur se po heton potencialin e Norvegjisë dhe Suedisë. Kina përbën për 70% të industrisë së gërmimit të kriptovalutave, por dekurajimi nga autoritetet i ka detyruar këto që të kërkojnë vende të tjera.

Për më shumë lexoni në…http://energjia.al/2018/04/11/miners-kerkojne-baza-te-reja-me-energji-te-lire

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network