• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Kjo ndërtesë në NYC do të pastrojë ajrin "me një normë prej 500 pemësh"

Kjo ndërtesë në NYC do të pastrojë ajrin "me një normë prej 500 pemësh"

Kjo ndërtesë e re në qytetin e Nju Jorkut do të pastrojë ajrin në një mënyrë shumë të vecantë. 570 Broome, i projektuar nga Tahir Demircioglu, do të mbështjellë fasadën me një material të ri që përdor dritën e diellit për t'i kthyer agjentët kontaminues në kripë dhe avuj uji.

Vetë-pastrimi i jashtëm e do të ketë një ndikim të njëjtë me heqjen  dioksidit të karbonit që lëshojnë 2000 vetura në rrugë për një vit, ose me punen e 500 pemëve. Godina luksoze, që ndodhet në lagjen West Soho, krenohet jo vetëm me dritaret, dyshemenë deri në tavan dhe tavanet 10 metra të lartë. Fasada e jashtme e ndërtesës 25-katëshe pastron vetë dhe ajrin rreth tij. Materiali i fasadës u zhvillua në bashkëpunim me të kompaninë Sintered Neolith dhe prodhuesit PURETi.

Kjo ndërtesë e re apartamentesh në Berlin vërtet pastron ajrin e qytetit. Sipas faqes së internetit të Neolitit, materiali i jashtëm përbëhet nga pllaka neolitike të mbuluara me "me mikrogrimca të dioksidit ujor dhe titanik të PURETi". Rrezet e diellit aktivizojnë mikrogrimcat e dioksidit të titanit, të cilat "transformojnë lagështinë në ajër në agjentë oksidues që shkatërrojnë grimcat e dioksidit të azotit dhe agjentët ndotës i shndërron në avuj e uji dhe kripë. "Procesi quhet fotokatalizë dhe " përsëritet miliona herë në sekondë ", duke bërë që ndërtesa të pastrohet.

Teknologjia përmirëson cilësinë e ajrit dhe është anti-bakterial, anti-alergjik dhe anti-erë. Neolith dhe teknologjia e PURETi "merr pikë LEED kur specifikohen", sipas Neolitit. Dizajni i ndërtesës i kushton vëmendje historisë së zonës, dikur e quajtur Qarku i Printimeve, me "një siluetë kubike të stivosur", sipas Builtd. Owings & Merrill (SOM) dizajnuan brendësinë. Magazinimi i brendshëm i biçikletave, një kopsht hyrje që paraqet një pemë japoneze, një hapje rri kot në një tarracë dhe dritare të dyfishtë të trajtuara me një lustër të ulët lëshimi janë ndër veçoritë e tjera të ndërtesës.

Shitjet për 570 Broome, që përfshin 54 njësi të apartamenteve një deri në tre dhoma gjumi, filluan vjeshtën e kaluar.

Për më shumë lexoni në...https://inhabitat.com/nyc/this-nyc-skyscraper-will-clean-the-air-at-a-rate-of-500-trees/

 

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.