• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Hawai sapo ka vendosur qëllimin më ambicioz për klimën, ndryshe nga çdo shtet tjetër i SHBA-ve: neutralitet karboni deri më 2045

Hawai sapo ka vendosur qëllimin më ambicioz për klimën, ndryshe nga çdo shtet tjetër i SHBA-ve: neutralitet karboni deri më 2045

 

Legjislatura e Hawai-t ka miratuar dy projektligje që do ta shndërrojnë shtetin në një vend pa karbon deri në 2045-ën - qëllimi më ambicioz për ndryshimin e klimës nga çdo shtet tjetër i SHBA-ve.

Projektligji 1986 parashtron një program që përjashton karbonin, ndërsa projektligji 2182 parashikon mbledhjen e një grupi pune për të përcaktuar rrjedhën më të mirë të veprimit për të arritur neutralitetin e karbonit brenda tre dekadave të ardhshme. "Ky është hapi më i madh përpara për ndryshimet klimatike që çdo shtet ka marrë deri tani", tha përfaqësuesi i Hawai-t, Chris Lee në një deklaratë.

Si një komb ishull, Hawai po ndërmerr një veprim kaq të fortë për të luftuar ndryshimin e klimës, pjesërisht sepse është veçanërisht i prekshëm ndaj ndikimeve të tij. Në miratimin e këtyre projektligjeve, ligjvënësit përmendën një studim i cili vlerësonte se Hawai do të ishte i detyruar të durojë 19 miliardë dollarë dëm të pronave private dhe shumë më tepër në infrastrukturën publike si rezultat i niveleve në rritje të detit. Përveç legjislacionit të ndryshimit të klimës së miratuar kohët e fundit, Hawai ishte shteti i parë që formalisht miratoi qëllimet e vendosura sipas marrëveshjes së klimës së Parisit pasi Presidenti Trump tërhoqi Shtetet e Bashkuara nga marrëveshja.

Gjithashtu: Helsinki zbulon planin për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2035

Para kalimit të këtyre projektligjeve, Rhode Island ishte shteti amerikan me qëllimin më ambicioz për ndryshimin e klimës, i cili u zotua të arrinte një reduktim prej 85% të emetimeve të gazrave serrë nga nivelet e 1990 deri në vitin 2050. Hawai tani renditet si një nga shtetet më agresivë në botë me luftën e saj kundër ndryshimit të klimës, duke ndarë të njëjtin afat kohor si Suedia, për të arritur neutralitetin e karbonit. Në këtë kontekst, neutraliteti i karbonit pritet të arrihet në Islandë deri në vitin 2040, në Norvegji deri në vitin 2030, në Kosta Rika deri në 2021 dhe në Maldive deri në vitin 2020. Ndërsa këto hapa janë të rëndësishëm, ato nuk janë të mjaftueshëm. Më shumë qeveri duhet të bëjnë premtime të ngjashme agresive ndaj neutralitetit të karbonit, nëse duam që të ndalen ndryshimet klimatike.

Guvernatori i Hawai-t David Ige, i cili ka mbështetur nisma të qëndrueshmërisë në të kaluarën, pritet që t’i kalojë këto projektligje në ligje.

Për më shume informacion: https://inhabitat.com/hawaii-sets-the-most-ambitious-goal-of-any-us-state-by-vowing-to-be-carbon-neutral-by-2045/

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network