• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Hawaii ka vendosur të ndalojë lloje të caktuara të locioneve të diellit nga përdorimi

Hawaii ka vendosur të ndalojë lloje të caktuara të locioneve të diellit nga përdorimi

 

Hawaii mund të bëhet shteti i parë i Shteteve të Bashkuara për ndalimin e produkteve të locioneve të diellit që përmbajnë kimikate toksike të rrezikshme për shkëmbinjtë nënujorë të koraleve dhe jetës së oqeanit.

Legjislacioni i shtetit miratoi një projekt-ligj të martën duke nxjerrë jashtë ligjit shitjen e dy kimikateve të veçanta - oxybenzone dhe oktokinoksate - gjetur në shumë locione dielli, sipas BuzzFeed. Ligji i propozuar tani do të arrijë në tavolinën e guvernatorit të Hawaiit, i cili mund ta nënshkruajë projektligjin në fuqi dhe të miratojë ndalimin duke filluar nga viti 2021.

Hulumtimet shkencore kanë treguar se edhe oxybenzone dhe octinoxate shkatërrojnë koralet, duke ndikuar në jetën detare të koraleve, si iriqat e detit dhe algat.

Një studim i vitit 2015 zbuloi se afërsisht 14,000 ton locion dielli arrin nëpër shkëmbinjtë koralorë përreth botës çdo vit. Plazhet turistike të njohura në Hawaii  dhe Ishujt e Virgjër të SHBA ishin ndër vendet me përqendrimin më të lartë të këtyre produkteve.

Edhe larg plazheve, shirat e diellit mundet ende t’a dëmtojnë oqeanin.

"Gjithnjë e më shumë njerëz po e kuptojnë se, sapo shkojmë në shtëpi dhe bëjmë dush, uji po përpunohet dhe po kalon në oqean", tha senatori Laura Thielen për stacionin lokal KHON2. "Pra, me të vërtetë dëmton koralet tona pavarësisht nëse jeni duke e vendosur atë në tokë ose në plazh ".

Ndërsa oxybenzone dhe octinoxate janë të përhapura në shumicën e locioneve të diellit, ka produkte alternative që përdorin përbërës të sigurt si oksid zinku dhe oksid titani. Veshjet mbrojtëse nga dielli janë gjithashtu një opsion.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network