• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Fjalimi i Sekretarit të Përgjithshëm në Samitin Botëror të Austrisë

Fjalimi i Sekretarit të Përgjithshëm në Samitin Botëror të Austrisë

 

Jam shumë i kënaqur dhe shumë i nderuar që jam me ju të gjithë sot. Falënderoj qeverinë e Austrisë dhe R20 për promovimin e infrastrukturës së karbonit të ulët. Ne kemi nevojë për të arritur objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe për të zbatuar Marrëveshjen e Parisit dhe me ambicie të madhe, pasi objektivat që u vendosën në Paris, të gjithë e dimë, nuk do të jenë mjaft. Ne duhet të kemi një ambicie më të madhe për këtë zbatim.

Kjo është një çështje me përparësi të madhe.

Çdo ditë, unë jam përballur me sfidat e botës sonë të trazuar dhe komplekse. Por asnjëra prej tyre nuk duket aq e madhe sa ndryshimi i klimës.

Nëse nuk arrijmë të përmbushim këtë sfidë, të gjitha sfidat tona të tjera do të bëhen më të mëdha dhe do të na kërcënojnë të na gëlltisin.

Ndryshimi i klimës është, thjesht, një kërcënim ekzistencial për shumicën e jetës në planet - duke përfshirë veçanërisht jetën e njerëzimit.

Kjo është arsyeja pse ne duhet të përdorim të gjitha burimet tona për të ndërtuar një ndjesi urgjence.

Ne duhet të veprojmë me qëllim të përbashkët për të rritur ambicien, ndërkohë që kemi ende kohë për të kufizuar ngritjen e temperaturës në më pak se 2 gradë dhe sa më afër 1.5 gradë të jetë e mundur.

Për këtë, ne kemi nevojë për udhëheqje dhe inovacion – fokusi i këtij Samiti.

Të dyja janë thelbësore për të vepruar për klimën.

Sot, dua të përqendrohem në zgjidhje.

Na nevojitet një revolucion i ri energjitik.

Epoka e Gurit nuk mbaroi sepse ne na mbaruan gurët.

Ne nuk duhet të presim që qymyri dhe nafta të mbarojnë për t'i dhënë fund epokës së lëndëve djegëse fosile.

Zgjidhje të mëdha tashmë ekzistojnë ose janë në proces.

Në dekadën e fundit, çmimet për burimet e ripërtëritshme kanë rënë dhe investimet janë në rritje.

Sot, një e pesta e energjisë elektrike në botë prodhohet nga energjia e rinovueshme.

Ne duhet të ecim përpara me këtë.

Ka shumë shembuj për të na frymëzuar.

Maroku po ndërton një fermë diellore në madhësinë e Parisit që do të pushtojë mbi një milion shtëpi deri në vitin 2020.

Korrikun e kaluar, Kina e tejkaloi qëllimin e saj të vitit 2020 me 105 gigawatt të kapacitetit fotovoltaik diellor. Një dekadë më parë kishte vetëm 100 megavat.

Kjo është më shumë se një mijëfish rritje në dhjetë vjet, dhe përfaqëson gati një të tretën e kapacitetit të instaluar global.

Në Francë, qeveria ka njoftuar një projekt-ligj për t'i dhënë fund kërkimit dhe prodhimit të hidrokarbureve.

Në Shtetet e Bashkuara, burimet e ripërtëritshme do të sigurojnë 69 për qind të kapaciteteve të reja deri në vitin 2021, pasi dhjetëra bimë qymyri janë po shterojnë.

Vetëm javën e kaluar, Allianz, një sigurues kryesor, njoftoi se do të refuzonte të mbulonte termocentralet me qymyr dhe minierat e qymyrit me efekt të menjëhershëm dhe do ta shpëtonte veten nga të gjitha rreziqet e qymyrit.

Bota po sheh një bazë të veprimit të klimës.

Është e qartë se energjia e pastër bën kuptim për klimën.

Por kjo gjithashtu ka kuptim ekonomik. Sot është energjia më e lirë.

Dhe do të japë përfitime të rëndësishme shëndetësore.

Ndotja e ajrit na ndikon pothuajse të gjithë ne, pa marrë parasysh kufijtë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë raporton se më shumë se 80 përqind e njerëzve që jetojnë në zonat urbane janë të ekspozuar ndaj cilësisë së ajrit të dobët dhe të rrezikshëm.

Në Kinë, vlerësohet se më pak vdekje nga përmirësimi i cilësisë së ajrit mund të çojnë në kursime prej gati $ 340 miliardë dollarë deri në vitin 2030 - katërfishi i kostos së përmbushjes së qëllimeve klimatike të Kinës.

Kjo, me siguri, është përkufizimi i fitimit.

Investimet në infrastrukturë të pastër dhe të gjelbër duhet të rriten në nivel global.

Për këtë, ne kemi nevojë për udhëheqje nga komuniteti i financave dhe investimeve dhe nga qeveritë lokale, rajonale dhe kombëtare, të cilët do të vendosin mbi planet e mëdha të infrastrukturës gjatë viteve të ardhshme.

Unë inkurajoj sot drejtuesit e sektorit privat që të njihen me burime të reja të financimit për projektet e energjisë së pastër.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë vlerëson se investimi në energjinë e rinovueshme vitin e kaluar ishte 242 miliardë dollarë.

Kjo është më shumë se gjysma e asaj që është investuar në zhvillimin e lëndëve djegëse fosile.

Kjo shifër është premtuese, por mbetet e pamjaftueshme. Për një tranzicion të plotë të energjisë së pastër, ne duhet të shohim miliarda të investuara deri në vitin 2020.

Unë gjithashtu ju inkurajoj që të kuptoni rreziqet e klimës, hiqni dorë nga lëndët djegëse fosile dhe krijoni partneritete që do të investojnë në infrastrukturën fleksibël të emetimeve të ulëta.

Ne duhet ta bëjmë këtë, nga qytetet më të mëdha deri tek qytetet më të vogla.

Mundësitë janë të jashtëzakonshme.

Rreth 75 për qind e infrastrukturës së nevojshme deri në vitin 2050 ende mbetet për t'u ndërtuar.

Mënyra si bëhet kjo, ose do të na bllokojë në një të ardhme të lartë emetimi ose do të na drejtojë drejt zhvillimit me të vërtetë të qëndrueshëm të emetimeve të ulëta.

Ekziston vetëm një zgjedhje racionale.

Le të inkurajojmë gjithashtu zgjidhje inovative për të lokalizuar financimin e klimës.

Ne mund të marrim frymëzim nga Toronto dhe Cape Town, të cilat kanë nisur lidhjet e tyre të gjelbra.

Unë gjithashtu shpresoj në rezultatin e diskutimeve të sotme për një Lehtësim Financiar në Nivel Lokal të Klimës për Afrikën Sub-Sahariane.

E duartrokas këtë theksim të bërë nga Samiti për veprim qytetar dhe nënnacional.

Ne kemi nevojë për financim për të arritur njerëzit dhe vendet që kanë nevojë më së shumti.

Mobilizimi dhe pajisja e qeverive vendore me kapacitetin dhe financimin për të përshpejtuar veprimet klimatike është e nevojshme nëse duam të ndryshojmë rrjedhën e emetimeve.

Megjithë veprimin frymëzues të klimës në shumë vende, ndryshimet klimatike vazhdojnë të lëvizin më shpejt se ne. 

Ndërsa Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike thotë: "Sa më shumë që ndërpresim klimën tonë, aq më shumë rrezikojmë ndikime të rënda, të përhapura dhe të pakthyeshme".

Por kjo nuk duhet të jetë në këtë mënyrë.

Ekonomia e diellit dhe e erës janë në anën tonë.

Teknologjitë e prerjes, siç janë makinat elektrike apo energjia nga algat, premtojnë një epokë të re të veprimit të ajrit të pastër dhe të klimës.

Vetëdija e re po rritet dhe partneritetet e reja po formohen.

Le t’a ndërtojmë këtë moment.

Vitin e ardhshëm, siç u tha, unë po mbledh një samit klimatik për të nxitur ambicie më të madhe klimatike.

Unë mbështetem tek ju që të keni më shumë ambicie dhe të hapni rrugën për më shumë udhëheqje dhe veprime inovative.

Le t’i bashkohemi kësaj gare, një garë ku ka vetëm fitues.

Faleminderit!

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.