Shkencëtarët të dëshpëruar për mospraninë e pemëve si baobab-i

Konsideruar si ikona afrikane, shumë pemë nuk janë më të pranishme në biosferë duke na bërë dyshues për rrethanat e mospranisë së tyre. Kërkuesit ndërkombëtarë zbuluan ndër më të vjetrën pemë si baobab-i e cila nuk është më në mesin tonë që prej 12 vjetësh. 

Kjo mendohet të ketë ardhur si pasojë e ndryshimeve klimatike.

Rritet mjaft dhe për më tepër jetëgjatësia e saj arrin 100 deri në 1000 vjet.

Studiuesë nga Universitetet e Afrikës Jugore, SHBA-së dhe Rumanisë, shprehen se kjo humbje është krejt e pazakontë.

Sipas gjetjeve nga burimi Nature Planet, nuk është epidemia shkak i humbjes së tyre.

"Ne kemi dyshimet tona e kështu arrijmë në përfundimin se humbja e këtyre vlerave monumentale ka të bëjë me kushtet klimatike të Afrikës Jugore në veçanti", thonë nga grupi kërkimor i një ndër universiteteve në Rumani.

Kërkuesit kanë qenë pranë pemëve që prej vitit 2005 duke i parë me kujdes dhe me mjete të posaçme për një investigim të hollësishëm. Ndër të tjera u zbulua se, 8 nga 13 pemët baobab ose janë të copëzuara në segmente të caktuara ose nuk janë më të pranishme.

"Dyshojmë se kjo lidhet me thatësirën dhe temperaturat e larta," u shpreh Dr Patrut për BBC News. "Është kaq e dhimbshme të shikosh mungesën e pranisë së tyre."

Pemët janë jetike për të gjithë biosferën dhe për të gjithë gjallesat. Nevojitet më shumë kërkim dhe investim duke mos lënë mënjanë vlerën e kërkimeve të deritanishme. 

Për më shumë informacion: https://www.bbc.com/news/science-environment-44418849

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.