• Kreu
  • Lajme nga bota
  • Hollandë, gazrat me efekt serë kanë ndryshuar klimën edhe miliona vite më parë

Hollandë, gazrat me efekt serë kanë ndryshuar klimën edhe miliona vite më parë

Gazrat me efekte serrë kanë qenë në origjinë të ndryshimit klimatik edhe në të kaluarën e Tokës, 66 milionë vite më parë, kur zvogëlimi i nivelit të dioksidit të karbonit në atmosferë bashkuar me ndarjen e Australisë nga Antarktida, që ndryshuan qarkullimin e oqeaneve, ndikuan në uljen e temperaturave, sipas një studimi të publikuar në revistën “Nature”, i koordinuar nga Margot Cramwinckel e universitetit holandez të Utrehtit dhe nga Matthew Huber i universitetit amerikan “Purdue”.

Shkencëtarët kanë studiuar ndryshimet e temperaturës tokësore në të kaluarën nëpërmjet analizave të një grupi bakteresh shumë antike, “Archea”, që janë konservuar në Bregun e Fildishtë.

Këto mikroorganizma, në gjendje të kolonizojnë ambjentet më ekstreme, kanë veshje shumë të ndjeshme ndaj ndryshimit më të vogël të temperaturave të jashtme. Studiuesit i kanë përdorur si termometër natyralë të Tokës, duke i krahahsuar të dhënat me disa modele klimatike.

Autorët e këtij kërkimi vunë re se ndryshimet më të forta të temperaturave kishin ndodhur në pole.

“Ndryshimi i temperaturave si në tropik edhe në pole lidhet vtëm me rolin e gazit me efekt serrë”, shpjegon Cramwinckel.

“Këto vëzhgime përmirësojnë të kuptuarin tonë të motorëve që janë në themel të ndryshimeve klimatike afat gjatë, dhe në të ardhmen do të nda ndihmojnë të bëjmë parashikime më të mira mbi zhvillimin e klimës së planetit tonë”, përfundoi ai.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.