Eklipsi diellor më 21 gusht në SHBA - NASA ofron këshilla për shikim të sigurtë

Më shumë se 300 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara potencialisht mund të shohin drejtpërdrejtë eklipsin e përgjithshëm diellor të 21 gushtit. Të hënën e 21 gushtit, eklipsi do të jetë i dukshëm në çdo shtet. Ndërsa eklipsi total i diellit, ku hëna mbulon plotësisht diellin do të ndodhë në 14 shtete kontinentale të SHBA, përgjatë një gjerësie prej 70 miljesh (112 kilometra) të vendit. Por për të parë këtë fenomen qiellor në mënyrë të sigurtë, pa dëmtuar shikimin, NASA jep disa këshilla.

Vijo leximin

Print

Kosovë: Alarm nga nafta e rrezikshme, bllokohen 40 maune

Më shumë se 1 milionë litra naftë e cilësisë shumë të dobët gati prej një jave është bllokuar në Terminalin Doganor në Morinë, pasi nga analizat e bëra në laboratorin e Doganës, si dhe në dy laboratorë privatë të akredituar në Kosovë, ka rezultuar se nafta në fjalë nuk i plotëson kriteret e parapara në vendin tonë. Por, pavarësisht se në tri analizat e bëra në vendin tonë, nafta në fjalë ka dalë të jetë jashtë parametrave, me insistimin e pronareve të kompanive, të cilëve u është bllokuar nafta, Dogana i ka dërguar mostrat për superanalizë në Maqedoni, e ku ka dyshime të manipulimit të tyre.

Vijo leximin

Print

Matet cilësia e ajrit në katër komuna në Maqedoninë lindore

Si pjesë e aktiviteteve nga projekti ‘ Politika e integruar për ekonomi me përmbajtje të ulët të karbonit në rajon’ për herë të parë do të bëhet matja e cilësisë së ajrit në komunat Pehçevë, Berovë, Dellçevë dhe Vinicë. Matja do të bëhet me mjete bashkëkohore që plotësojnë standardet dhe parametrat e projektit që janë niveli 10 i monoksid karbonit, ozonit dhe dioksidit të sulfurit dhe rezultatet e këtyre matjeve do të analizohen nga ekspertë prej ku do të nxiren rekomandime për politikat e rujatjes së cilësisë së ajrit në vend.

Print

Zjarret në Kanada shkaktojnë mijëra të zhvendosur

Dhjetëra mijëra banorë të provincës kanadeze të Kolumbias Britanike u evakuan gjatë fundjavës si pasojë e zjarreve masive. Mijëra zjarrëfikës nga e gjithë Kanadaja i janë bashkuar përpjekjeve për të fikur vatrat e shumta të zjarreve që kanë shkaktuar dëme kolosale. Mësohet se zona më e prekur është ajo rreth liqenit Uilliams, ku me dhjetëra shtëpi janë shkrumbuar nga flakët. Moti i thatë dhe erërat e forta e kanë vështirësuar shumë punën e zjarrëfikësave pasi ato nxisin zjarret që të shpërthejnë edhe në zona të tjera.

Vijo leximin

Print

Studim: Klima e lagësht nuk ka gjasa edhe për 10 mijë vjet

Dy stalagmite të nxjerra nga një shpellë në Iran kanë regjistruar ndryshimet klimatike për rreth 128 mijë vjet. Analizmi i përbërjes së tyre kimike bëri që hulumtuesit të arrinin në përfundimin se moti i thatë në këtë rajon nuk pritet të ndryshojë gjatë 10 mijë viteve të ardhshme. Ndërsa pikojnë ngadalë në tokë, pikat e ujit të mbushura me minerale që formojnë stalagmitet, krijojnë dhe arkivojnë ndryshimet klimatike jashtë shpellës. Këto stalagmite nga shpella Qal’e Kord[[AHL-lay kourd]]në Iran, përmbajnë të dhëna mbi reshjet në Lindjen e Mesme nga 70 mijë deri 130 mijë vjet më parë.

Vijo leximin

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network