Shtëpia e re e NASA për të jetuar në planetin Mars

Astronautët në Stacion Hapësinor Ndërkombëtar arritën të fryjnë me sukses një njësi prej pëlhure që do të shërbejë si banesë eksperimentale për të jetuar në hapësirë eksperimentale. NASA mendon që ky do të jetë modeli i ri me kosto më të ulët dhe më i sigurtë për strehimin e ekuipazheve gjatë qëndrimeve të zgjatura në hapësirë. Përpjekja e parë e para pak ditëve dështoi për shkak të fërkimit të shtresave të ndryshme të pëlhurës dhe materialit të jashtëm përforcues. Banesa prototip, e cila u dërgua në stacionin hapësinor muajin e kaluar, është e para e këtij lloji që do të testohet me astronautët në hapësirë.

Vijo leximin

Print

Australia fshihet nga raporti i OKB-së për ndryshimet klimatike

Të gjitha referencat për ndikimin e ndryshimeve klimatike në sitet e trashëgimisë botërore në Australi janë hequr nga raporti për klimën i Kombeve të Bashkuara. Një draft i raportit fillestar përmban një kapitull për strukturën më të madhe të koraleve Great Barrier Reef dhe referenca nga Kakadu dhe Tasmania. Por Departamenti i Mjedisit në Australi kundërshtoi raportin dhe kërkoi që Unesco mos t’i përfshinte këto seksione në versionin përfundimtar për arsye se raporti mund të ndikojë në turizmin australian. Gjithashtu u tha se titulli i raportit, “Destinacionet në Rrezik”, shkakton konfuzion të konsiderueshëm.

Vijo leximin

Print

Apokalipsi i 65 milionë viteve më parë shfarosi shumë krijesa të Antarktikut

66 milionë vjet më parë, një meteor i madh goditi Tokën, duke zhdukur dinozaurët së bashku me shumë krijesa të tjera të asaj periudhe. Shumë shkencëtarë besonin se ato krijesa që shpëtuan nga kjo përplasje, do të adaptoheshin për të mbijetuar edhe në kushte ekstreme. Por sipas studimeve rezulton se edhe ato kafshë që shpëtuan, nuk ishin mjaft imune që të mbijetonin. Hulumtues të Universitetit Leeds, identifikuan 6,000 fosile që besohet se janë 65 milionë vjet të vjetra. Fosilet e gjetura u përkisnin një shumëllojshmërie kafshësh, duke përfshirë edhe krijesën ”heteromorfe”, një paraardhës i hershëm i oktapodit.

Vijo leximin

Print

A po i vjen fundi edhe kësaj kafshe? Rrafshnaltat e Kazakistanit mbushen me ngordhje masive

Gati gjysma e popullsisë së Saiga, një lloj antilope që jeton në rrafshnaltat e Kazakistanit ngordhën vitin e shkuar si pasojë e një patogjeni që i preku ato në masë. Shkencëtarët thonë se shkak janë luhatjet e shumta të temperaturës si pasojë e ndryshimit të klimës. Më shumë se 200 mijë Saiga, një antilopë e vogël që jeton në Azinë Qendrore ka ngordhur në rajonin Betpak-Dala të Kazakistanit në maj, duke e çuar specien në prag të zhdukjes. Në prag të sezonit të mbarështimit të këtij viti, shkencëtarët thonë se toksina të prodhuara nga një bakter goditi traktin respirator të Saiga dhe se ajo mund të ketë qenë përgjegjëse për ngordhjet e papritura.

Vijo leximin

Print

A flenë pemët?

Shumica e organizmave të gjalla e kanë përshtatur sjelljen e tyre me ritmin e ditës dhe natës. Bimët nuk përbëjnë përjashtim: lulet hapen në mëngjes, gjethet e disa pemëve mbyllen gjatë natës. Hulumtuesit e kanë studiuar ciklin e ditë-natës tek bimët për një kohë të gjatë: Linnaeus vuri re se lulet në një bodrum të errët vazhdonin të hapeshin dhe të mbylleshin, ndërsa Darvin regjistroi lëvizjen e gjetheve dhe kërcellit të bimëve gjatë natës dhe e quajti atë "gjumë" . Por edhe sot e kësaj dite, studime të tilla janë bërë vetëm me bimë të vogla të rritura në vazo, dhe askush nuk dinte nëse pemët flinin.

Vijo leximin

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.