Na kërcënohet mini-koha e akullit

Vrima e madh mbi Arktik do të bëhet edhe më e madhe kësaj pranvere kur ajri i ftohtë të përzihet me kthimin e Diellit dhe të ndotjes. Vrima mbi pjesën kanadeze të Arktikut është e madhe dy milionë kilometra katror ose diku sa Grenlanda. Astronomët pohojnë se një joaktivitet i tillë i Diellit nuk është i pazakonshëm. Cikli diellor ndryshon çdo 11 vjet, ndërsa ne aktualisht jemi në ciklin e 24-të. Por, shkencëtarët tërheqin vërejtjen se Tokës, nëse vazhdon ky trend, i kërcënohet mini-koha e akullit. Aktualisht ka më së paku njolla dielli nga 14 ciklet, i cili minimumin e ka arritur në shkurt të vitit 1906.

Vijo leximin

Print

Franca do të ndërtojë për herë të parë rrugë me panele diellore

Qeveria franceze ka njoftuar për planet për të instaluar panele të qëndrueshme në mbi 1.000 km rrugë gjatë pesë viteve të ardhshme, në mënyrë që të sigurojë energji të ripërtëritshme për rreth 5 milionë njerëz, rreth 8 për qind të popullsisë franceze. Është vlerësuar se vetëm 20 metra katrorë të sipërfaqes me panele mund të furnizojnë me energji një familje mesatare franceze. Kjo do të thotë se me çdo kilometër të instaluar, 5000 shtëpi franceze mund të sigurojnë energji të prodhuar nga rrugët e shtruara me panele diellore.

Vijo leximin

Print

The Guardian liston 10 qytetet më të ndotura

Kryeqyteti i Indisë, Delhi ka rezultuar të jetë i pari në listën e qyteteve më të ndotura të botës. Të paktën kjo sipas gazetës së njohur britanike The Guardian e cila ka listuar qytetet më të ndotura të botës. Në këtë listë të publikuar. Pas Delhit radhiten tri qytetet tjera të Indisë që janë Patna, Gwalior dhe Raipur, ndërsa në dhjetëshen e qyteteve me ajrin me të ndotur pas tyre janë edhe Karachi në Pakistan, Pekini, Parisi, Londra dhe Melburni.Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë mesatarja e lejuar e ndotjes është dhjetë mikrogram për metër kub.

Vijo leximin

Print

Edhe në Mitrovicë nis riciklimi i mbeturinave

Në kuadër të projektit “Forcimi i përfshirjes sociale dhe fuqizimi ekonomik i grupeve të margjinalizuara në Mitrovicë”, i cili financohet nga Komisioni Evropian dhe Danish Refugee Council, dhe implementohet prej organizats joqeveritare Green Art Center-Prishtina (GAC) në bashkëpunim me Komunën e Mitrovicës, ka nisur shpërndarja e shportave të cilat do të shërbejnë për ndarjen e mbeturinave për riciklim. Iniciativës për riciklim të një lagjeje në Komunën e Mitrovicës do t’i bashkëngjiten 60 familje. Kështu do t’u ndihmohet grupeve të margjinalizuara për të rritur të ardhurat e tyre vetjake përmes shitjes së hedhurinave të riciklueshme.

Vijo leximin

Print

Diçka e çuditshme po ndodh me kafshët në Çernobil

Brejtësit e fushës që jetojnë në rajonin e Çernobilit dhe që janë të ekspozuar ndaj rrezatimit, po pësojnë një lloj katarakti në sytë e tyre. Sipas shkencëtarëve nga Universiteti i Jyvaskyla në Finlandë, brejtësit e gjinisë femërore që jetojnë rreth zonës ku ndodhi aksidenti bërthamor i vitit 1986, janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të sëmundjes së syrit se sa meshkujt. Studimi, i cili përkon me 30-vjetorin e aksidentit, ka marrë në testim kafshë që jetojnë në nivele të ndryshme të rrezatimit në zonën e Çernobilit në Ukrainë.

Vijo leximin

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network