Temperaturat e janarit thyejnë rekordin, shkak “El Nino”

Agjencia hapësinore amerikane, NASA e ka cilësuar janarin e këtij viti si muajin më të ngrohtë që ka thyer njëherësh edhe rekordin. Temperaturat në muajin janar anë e mbanë globit ishin 1.13 gradë celsius mbi mesataren që kjo periudhe e vitit ka pasur, e ndërsa ishte 1 gradë celsius mbi mesataren e shekullit të 20-të. Ky është muaji i katërt që temperaturat globale janë mbi nivelet e përcaktuara në Konferencën e Klimës në Paris, ku liderët botërorë u angazhuan maksimalisht për të mbajtur situatën klimaterike nën kontroll. Fenomeni “El Nino” është ai që ka shkaktuar rekordin e temperaturave, thatësirave dhe përmbytjeve.

Vijo leximin

Print

Argjentinë, delfini i vogël vritet nga turistët për një ‘selfie’

Një fat i keq i ka takuar një delfini të vogël në Argjentinë, viktimë e manisë së shfrenuar për ‘selfie’. I vogli, që kishte përfunduar në plazhin Santa Teresita, në veri-perëndim të Buenos Airesit, ka kaluar mes duarve të turistëve, të cilët donin të kapnin momentin me çdo kusht, të pakujdesshëm për gjendjen e tij. Për shkak të shumë ‘selfie”-eve, delfini i vogël nuk u rikthye në kohë në ujë dhe ngordhi për shkak të dehidratimit në mes të turmës Delfini, që i përkiste grupit Pontoporia, një nga 30 mijë ekzemplarët e mbetur në botë, është braktisur më pas në plazh sikur të ishte një lodër e prishur.

Vijo leximin

Print

Pajisjet teknologjike po ndotin ambientin

Rezultatet e një kërkimi të Agjencisë gjermane të Mjedisit tregojnë se pajisjet teknologjike nuk kanë jetëgjatësinë që duhet të kishin, ndërsa edhe njerëzit fiksohen me modelet e reja. “Shumë pajisje kanë jetën e shkurtër dhe nga pikëpamja ekologjike kjo gjë nuk është e pranueshme”, deklaroi presidentja e kësaj agjencie, Maria Krautzberger që tha se kërkesa në rritje për pajisje të reja përdor burime të vlefshme ndërsa edhe ndot atmosferën. Megjithatë, Krautzberger tha se njerëzit priren që të blejnë pajisje të tjera edhe pse ajo aktualja është funksionale.

Vijo leximin

Print

Marok: Vendoset në funksion ferma diellore më e madhe në botë

Ouarzazate në Marok njihet si “skena” e famshme ku janë xhiruar suksese të mëdha të Hollivudit, si “The Mummy”, "Game of Thrones" madje edhe filmi "Lawrence i Arabisë '' por këtë javë qyteti Ouarzazate ka tërhequr vëmendje botërore për një tjetër sukses - "NOOR", ferma diellore më e madhe në botë. Mund të duket befasuese, por Maroku ka ndërtuar me sukses një impiant kolosal diellor me një kapacitet të parashikuar për 580 megavat energji. Faza e parë e projektit Noor 1 është mandatuar në maj të vitit 2013 dhe u inaugurua nga Mbreti maroken Mohammedi i VI-të.

Vijo leximin

Print

SHBA: Sondazhi i parë mbarëkombëtar për ndryshimet klimatike

Çfarë u mësohet nxënësve për ndryshimin e klimës në shkollat publike të Amerikës? Përgjigjet mund t’ju shokojnë. A flitet vërtet për ndryshimet klimatike? Si e adresojnë mësuesit problematikën e ndryshimeve klimatike në klasë, në shkollë dhe më gjerë? Këto kanë qenë disa nga pyetjet e anketës kombëtare gjithëpërfshirëse të realizuar nga NCSE. Sondazhi, i kryer në bashkëpunim me Qendrën kërkimore të Penn State University ka kaluar në site mbi 1500 mësues shkencash të shkollave të mesme dhe të larta. Drejtori i Politikave dhe Programeve pranë NCSE, Josh Rosenau, shprehet se rezultatet kanë qenë surprizuese.

Vijo leximin

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network
Feed not found.