Zvicrës po i mbaron dëbora!

Shtetit të famshëm për rezortet e skive dhe peisazheve të bukura malore sidomos gjatë stinës së dimrit, po i mbaron dëbora, një fakt ky shumë shqetësues dhe i verifikuar gjatë kohëve të fundit. E gjithë kjo situatë që po ndodh në Zvicër është si pasojë e goditjes së rëndë që ky shtet ka marrë nga ngrohja globale. Sipas satelitëve shtetërore të vendosur në të gjithë territorin, Zvicra ka humbur rreth një të pestën e sasisë së borës së tij gjatë 12 viteve të fundit, si pasojë e ngrohjes globale.

Vijo leximin

Print

Energjia E Rinovueshme Do Të Dominojë Në Vitin 2050

Sipas një raporti pasqyrues të tranzicionit të energjisë prodhimi i energjisë së rinovueshme do të përbëjë 80 për qind të prodhimit global të energjisë elektrike në vitin 2050. Raporti i publikuar nga kompania norvegjeze globale e sigurimit të cilësisë dhe menaxhimit të rrezikut, “DNV GL”, thotë se qymyri, nafta dhe gazi nuk do të jenë më dominues në furnizimin global të energjisë primare deri në vitin 2050. Panelet diellore, turbina të energjisë eolike në tokë, hidroenergjia dhe impiantet e energjisë eolike në det do të përbëjnë 80 për qind të prodhimit global të energjisë elektrike në mesin e shekullit tonë, thotë raporti, duke shtuar se kjo energji në shkallë të gjerë do të prodhohet, nga panelet diellore dhe nga impiantet e energjisë eolike në det të hapur.

Vijo leximin

Print

Trajtimi me teknologji i situatave ekstreme klimatike në Ballkan

Moti ekstrem është duke u shndërruar me shpejtësi në një dukuri normale në Ballkan. Në maj të vitit 2014, përmbytjet historike çuan drejt varfërisë mbi 125.000 njerëz vetëm në Serbi dhe shkaktuan mbi 2 miliard dollarë dëme dhe humbje në Bosnjë dhe Hercegovinë. Një varg temperaturash të larta rekord ia morën frymën Evropës Jugore vitin e kaluar, prej të cilave u shtrembëruan shinat hekurudhore në Serbi, dhe të cilat morën nofkën “Luciferi” për shkak se qenë mbi 40 gradë celsius, duke mos harruar se temperatura të ngjashme e kishin prekur këtë rajon jo më larg se disa muaj më parë. Sipas studiuesve ndërkombëtarë, ndryshimi i klimës ka luajtur një rol të rëndësishëm në të dyja këto valë të nxehti, ndërsa trendi mund të përkeqësohet në dekadat e ardhshme.

Vijo leximin

Print

BE-ja i jep fund ndryshimit të orës në tetor të vitit 2019

Bashkimi Evropian do të heqë dorë nga ndryshimi dy herë në vit i akrepave të orës, e për këtë u ka dhënë vendeve anëtare kohë deri në prill të vitit të ardhshëm për të vendosur nëse duan të qëndrojnë me orën verore apo atë dimërore. Megjithëse një vendim i shumëpritur dhe i votuar nga shumë shtetas evropianë në një sondazh të pak muajve më parë, ekziston ende frika se Evropa mund të përfshihet nga kaosi i zonave të ndryshme orare. Komisionerja evropiane për Transportin, Violeta Bulc, njoftoi se BE-ja do të ndalet së ndryshuari akrepat e orës në mbarë kontinentin në tetor të vitit 2019. Praktika, e cila synonte të kursente energji që prej kohës së Luftrave Botërore dhe krizës së naftës së viteve 1970, u bë ligj anembanë bllokut në vitin 1996.

Vijo leximin

Print

Stuhia Florence “shkëput” një qytet nga Karolina Veriore

Qyteti bregdetar, Uillmington në Karolinën Veriore është rrethuar plotësisht nga uji, duke krijuar distancë me pjesën tjetër të këtij vendi, për shkak të vërshimeve të mëdha nga Stuhia Florence, që ka prekur këtë zonë. Zyrtarët kanë thënë se rrugët janë të pakalueshme dhe kanë paralajmëruar banorët e evakuuar që të qëndrojnë larg asaj pjese. Në disa raportime, ky qytet, që ka rreth 120,000 banorë, është përshkruar si një ishull në mes të shtetit. Afër 400 persona janë shpëtuar nga vërshimet derisa pjesa më e madhe e qytetit vazhdon të mos ketë energji elektrike.

Vijo leximin

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network