Pema që pikon gjak, një tjetër çudi e natyrës

Për të gjithë ne natyra është e mrekullueshme por njëkohësisht ajo mund të jetë edhe e frikshme apo e çuditshme- dhe veçanërisht në Afrikë ku ekziston një lloj peme, me emrin ‘kiaat’ e cila nëse pritet pikon gjak dhe që në pamje duket fare normale. ‘Kiaat’në fakt është sinonim i emrit ‘druri i gjakut’, por teknikisht, gjaku i kësaj peme nuk është gjak i vërtetë por është një lloj lëngu i cili shfaqet çdo herë që pema lëndohet dhe që shfaqet për ta shëruar atë. Përveçse për pemën ky lëng edhe pse mund të duket e çuditshme është shërues edhe për njerëzit. Vendorët atje e përdorin atë për të lehtësuar problemet e stomakut, dhimbjet e kokës, të veshit, madje dhe gjakun në urinë.

Vijo leximin

Print

Brumbujt pushtojnë plazhet e Argjentinës

Shumë plazhe në Argjentinë janë mbushur nga miliona brumbuj të zi. Ende askush nuk e ka dhënë një shpjegim, madje as ekspert e botës shtazore nuk kanë treguar se çfarë janë këto insekte të ngordhura, apo që po përpëliten në frymën e fundit, transmeton Telegrafi. Banorët e Mar de Ajo që është disa kilometra larg kryeqytetit Buenios Aires, kanë thënë se nuk kanë parë kurrë në jetë diçka të tillë. Fotografitë e brumbujve në plazhe janë postuar në rrjete sociale, ku njerëzit kanë dhënë komente të ndryshme për rastin. “Paralajmërim për fundin e botës”, ka qenë një nga komentet e shumta lidhur me këta brumbuj, të cilët ‘e ndjejnë kur botës i vije fundi’.

Vijo leximin

Print

Akujt po shkrijnë, Toka po shkon drejt përmbytjes

Në ato kohë, temperatura në tokë ishte 1.5-2 gradë Celsius më e lartë sesa tani. Madje në disa, raste niveli i ujit ishte 7 deri në 9 metra më i ngritur sesa tani, thuhet në një shkrim që sot e transmeton Shqip. Ndërmjet viteve 1901 dhe 2010 nivelet botërore të deteve u rritën mesatarisht 0.2 metra. Përgjatë shekullit të ardhshëm ato do të vazhdojnë që të ngrihen, por deri tani kjo është një nga ato pak gjëra që shkencëtarët e kanë të sigurt që do të ndodhë. Ajo që ata e kanë të vështirë të kuptojnë është se sa shpejt do të realizohet ky proces dhe në cilin vend të botës pasojat do të duken më shumë.

Vijo leximin

Print

Arma që do shpëtojë Tokën nga asteroidët

Shkencëtarët kanë ndërtuar armën e fundit fantastiko-shkencore që do të përballojë asteroidët. Sistemi njihet si një DE-STAR (Directed Energy System for Targeting of Asteroids and ExploRation). Ajo do të përdorë rrezet lazër për të ndërvepruar me shkëmbinjtë hapësinor. Si koncept në fakt ka qarkulluar për disa vite, por dokumente të reja flasin për një zgjidhje konkrete dhe praktike për të shmangur objektet që kërcënojnë Tokën, “Near Earth Objects”. Ndërkaq, një tjetër sistem, më i vogël se ky po projektohet, dhe quhet DE- STARLITE.

Vijo leximin

Print

Lodra për Filtra - Rikthehet Vrasësi i Ajrit në Tetovë

Jugohrom, fabrika famëkeqe e ndotjes së ajrit në Tetovë rikthehet e hapur. Pas protestave qytetare që kulmuan në Dhjetor 2015, kjo fabrikë u mbyll, por mesa duket jo për shumë gjatë, pasi në 1 Mars skadoi pezullimi i saj. Protestat morën shkas nga fakti se sipas të dhënave Tetova u klasifikua si qyteti më i ndotur në Botë. “Abonimi për ajër të pastër për Tetovarët ka përfunduar në 1 Mars. U pa qartë se helmuesi Jugohrom e ndot këtë qytet për 41% më shumë”, u shpreh për AgroWeb, Vesel Qazimi, një prej aktivistëve në Lëvizjen Eco Guerilla në Maqedoni.

Vijo leximin

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network